eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Amatőrök játszanak a Liverpoollal - és egy vagyont kapnak érte

Az FA-kupa olyat produkál ezen a hétvégén, amiért az egész futballvilág kedvence: a BL-döntős Liverpool a legjobb 16 közé jutásért egy hetedik ligás amatőrcsapatot fogad. Ráadásul a Havant & Waterlooville óriási pénzt is keres a mérkőzésen. A remélt 300 ezer fontból, több mint 100 millió forintból a kiscsapat új tribünt akar építeni.

A Premier League-ben mindössze egy mérkőzést rendeznek, az Aston Villa a Blackburn Roverst fogadja. A nagy négyes csapatai az FA-kupában érdekeltek. Az Arsenal Kevin Keegan Newcastle Unitedjét, a Manchester United az utóbbi hetekben sorozatban nagy meccseket játszó Tottenhamet fogadja.

A Chelsea vendégként lép pályára a Wigan pályáján. A Liverpool a Havant & Waterlooville együttesét fogadja. Ne szégyellje, aki nem hallotta még a Vörösök ellenfelének a nevét: a csapat csupa hobbifutballistából áll. A gárda a hetedik (!) ligában szerepel, ez a magyar viszonylatban a körzeti bajnokság második vonalát, budapesti viszonylatban a BLASZ IV-et jelenti.

A játékosok és az edzői stáb számára a legutóbbi BL-döntős, Anglia egyik legeredményesebb csapata, a Liverpool elleni meccs maga a tündérmese, de abban reménykednek, meg tudják mutatni, nem véletlenül jutottak el idáig. A legutóbbi fordulóban a harmadik vonalbeli Swansea-t verték ki.

A Havant & Waterlooville heroikus menetelését Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere is nagyon sokra tartja. Nem kifejezetten szokásos gesztusként a "Sólymok" rendelkezésére bocsátotta a Man United edzőközpontját a meccs előtti utolsó tréningre, s VIP-jegyeket adott minden játékosnak és a stáb tagjainak a Vörös Ördögök vasárnapi, a Tottenham elleni FA-kupa-meccsére.

A Barnsley már péntek este bejutott a negyeddöntőbe, miután 1-0-ra nyert a Southend ellen. Ferenczi István végigjátszotta a mérkőzést a győztes csapatban.

Anglia
24. forduló
Szombat

Aston Villa (6.)-Blackburn Rovers (9.)

(A forduló további mérkőzéseit kedden és szerdán rendezik)

FA-kupa, 4. forduló
Péntek

Southend-Barnsley 0-1
Szombat
Arsenal-Newcastle
Coventry-Millwall
Oldham-Huddersfield Town
Barnet-Bristol Rovers
Wigan-Chelsea
Liverpool-Havant & Waterlooville
Southampton-Bury
Portsmouth-Plymouth
Derby-Preston
Watford-Wolves
Peterborough-West Brom
Mansfield-Middlesbrough
Vasárnap
Hereford-Cardiff
Sheffield Utd-Manchester City
Manchester Utd-TottenhamKét dobogós találkozik egymással a Primera División záró mérkőzésén: az éllovas Real Madrid a harmadik helyen álló Villarrealt fogadja. A Madrid eddig minden bajnoki mérkőzését megnyerte a szezonban a Bernabéuban, ráadásul a második fordulóban a bajnok idegenben 5-0-ra megverte a "Sárga Tengeralattjárót". Egyszerű feladat jut most Bernd Schuster legénységének?

Nem valószínű. A Villarreal ugyanis magára talált. Sőt, néhány gyengébb mérkőzés után ismét felszálló ágban van, a legutóbbi fordulóban legyőzte a "majdnem szomszéd" Valenciát.

Három fontos játékos, Matías Fernandez, Josico és Jon Dahl Tomasson már a Barcelona elleni, 0-0-ra végződött Király-kupa-mérkőzésre felépült, nyilván játszanak csütörtök után vasárnap is. Így az egyedüli fontos hiányzó a szezon egészére kidőlt Gonzalo Rodriguez lesz.

Minden bizonnyal gólt kell szerezni a Villarrealnak még a döntetlenhez is, s ez a francia világbajnok, Robert Pires előtt játszó, török Nihatra és éktársára, az olasz-amerikai Giuseppe Rossira vár. Nihat nagyszerű formában van: tíz meccsen kezdett, haton csere volt, így is már 11 gólnál jár.

A Barcelona Bilbaóban, a San Mamesben lép pályára. Ronaldinho legfeljebb a jövő héten játszhat, de Messi valószínűleg a kezdő csapatba kerül.

A Sevilla már szombaton este lejátssza a maga mérkőzését az Osasuna ellen. Az andalúz együttes két kulcsembere, Keita és Kanouté is az afrikai kontinensbajnokságon szerepel. A brazilok természetesen hadra foghatóak. Luis Fabianót állítólag a Manchester City szeretné leigazolni, de nincs sok esélye a távozásnak: Del Nido elnök olyan árat (60 millió euró) szabott, amit nem lehet kifizetni.

Spanyol bajnokság, 21. forduló
Szombat
Sevilla (9.)-Osasuna (14.)
Vasárnap
Athletic Bilbao (15.)-Barcelona (2.)
Deportivo La Coruña (19.)-Valladolid (7.)
Espanyol (5.)-Betis (16.)
Racing Santander (6.)-Zaragoza (11.)
Valencia (8.)-Almería (10.)
Mallorca (13.)-Atlético Madrid (4.)
Murcia (18.)-Levante (20.)
Recreativo (17.)-Getafe (12.)
Real Madrid (1.)-Villarreal (3.)Az olasz bajnokság hétvégi fordulójában a listavezető Inter és a szezon meglepetéscsapatának nevezhető Udinese összecsapása ígérkezik a legérdekesebbnek. A veretlenségük megőrzésében reménykedő fekete-kékek az utóbbi hetekben mintha kisebb hullámvölgybe kerültek volna: a Parma elleni, egyébként 3-2-re megnyert mérkőzésen a szezon leggyengébb teljesítményét nyújtották. A hét közben aztán, Roberto Mancini tartalékos csapata csak 2-2-re végzett a Juve ugyancsak tartalékos alakulatával az Olasz Kupa negyeddöntőjében - igaz, Burdisso kiállítása miatt 82 percen át (!) emberhátrányban játszott.

A két csapat, az Inter és az Udinese a legutóbbi szezonban 0-0-ra végzett egymással a Friuli Stadionban - ezzel alighanem most is kiegyeznének a hazaiak. Pasquale Marino, a csapat edzője állandósítani tudta csapata formáját.

A Catania korábbi mesterének ezúttal két játékosát kell pótolnia: Asamoah Gyan a Nemzetek Kupáján vesz részt, Giampiero Pinzi pedig sérült. Ugyanakkor a brazil Dias Felipe és a svájci Gökhan Inler visszatér az eltiltása lejártával. Marad a csatárhármas: Antonio Di Natale, Fabio Quagliarella és Simone Pepe.

Az Inter sérültjeinek listája jóval hosszabb: Francesco Toldo, Luis Figo, Olivier Dacourt, Walter Samuel és Dejan Sztankovics nem játszhat. Jó hír Roberto Mancini számára, hogy Patrick Vieira és David Suazo, ha nem is 90 percet, de a mérkőzés egy részén játszhat már.

Maicon sem játszik, így ismét Javier Zanetti lesz ismét a jobbhátvéd. A csapatkapitány a szezon nagy részében középpályást játszott, most visszatér eredeti posztjára. A középpályán szerepet kaphat a januárban igazolt Maniche, Cristian Chivu és Esteban Cambiasso társaságában.

A csatárhármast Luis Jiménez, valamint a két, nagyszerű formában lévő csatár, Zlatan Ibrahimovic, és a hétközi kupamérkőzésen két gólt szerzett Julio Cruz alkotja.

Az AS Roma a Palermót fogadja az Olimpiai Stadionban. Bár De Rossi az eltiltása miatt nem játszhat, rajta kívül minden nagymenő hadra fogható. Visszatér a csapatba Francesco Totti is.

A Palermo nincs jó formában, a szicíliai gárda az utóbbi három mérkőzésén nyeretlen maradt, sőt az utóbbi kettőt elveszítette. Francesco Guidolin mindazonáltal nem tervez nagy változtatásokat az alaptizenegyben. A jelek szerint csak Fabio Simplicio "bűnhődik".

A Milan hazai pályán a Genoát fogadja. Az ellenfél - s egyben a Serie A - egyik legveszélyesebb csatára, Marco Borriello éppen a Milan nevelése, csak kölcsönben van mostani klubjánál. A statisztikák a Milan mellett szólnak - a Genoa nem tudott vendégként nyerni ellene 1958 óta.

Carlo Ancelotti kitart a Kaka, Pato, Ronaldo trió mellett, mögöttük Seedorf, Gattuso és Pirlo is játszik - ezúttal Ambrosini esik a bőség áldozatául. Elöl erősnek tűnik a Milan, de a Kalac - Bonera, Nesta, Kaladze, Favalli négyesnél nem nehéz jobbat elképzelni...

Sandro Nesta képességei vitathatatlanok, de a grúz Kaha Kaladze, például nagyot hibázott a Napoli ellen is, a hétközi, Atalanta elleni vereség után pedig azt mondta: "Egyedül az én hibám..."

Olaszország, 20. forduló

Szombat
Sampdoria (6.)-Siena (17.)
AS Roma (2.)-Palermo (9.)
Vasárnap
Udinese (5.)-Internazionale (1.)
Empoli (19.)-Fiorentina (4.)
Atalanta (6.)-Reggina (18.)
AC Milan (10.)-Genoa (8.)
Cagliari (20.)-Napoli (11.)
Catania (12.)-Parma (15.)
Torino (16.)-Lazio (14.)
Livorno (13.)-Juventus (3.)

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×