eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyarok hódítják a világ legnehezebb hegyét

A világ legnehezebben megmászható hegyének meghódítását kísérli meg tizenegy profi magyar hegymászó. A 8611 méteres K2 legyőzésére vállalkozó csapat technikai vezetője Erőss Zsolt, a Mount Everest első magyar megmászója.

Útban van a Karakorum-Himalája utolsó nagyobb lakott települése, Skardu felé a magyar K2 expedíció 11 fős csapata - olvasható a vállalkozás hivatalos honlapján.

Erőss Zsolt és társai vasárnap Ravalpindiben éjszakáztak és beszereztek egy, az előzőnél jobb áramfejlesztőt. Számításaik szerint szerdán érkeznek meg Skarduba.

Ha minden jól megy, július közepén a 8068 méteres Gasherbrum I-et, rá egy hónapra pedig a Föld második legmagasabb hegyét, a 8611 méteres K2-t is meghódítják - oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítségének igénybevétele nélkül.

A csapat tagjai Erőss Zsolton kívül: Kollár Lajos, Mécs László, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Vörös László, Csíkos József, Tarjányi István, Sterczer Hilda, Juhász Bálint és Csizmadia Péter.

A Mount Everestet első magyarként megmászó Erőss Zsolt korábban az InfoRádióban rámutatott, hogy a K2 ugyan nem e legmagasabb, de kétségkívül a legrettegettebb hegy a világon.

A K2 a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található az Indiához tartozó Kasmír, valamint a Kínához tartozó Tibet határán. A terület jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt áll.

A K2 név onnan származik, hogy 1856-ban T.G. Montgomerie a Karakorum-hegység felmérése során ezt a hegyet regisztrálta másodikként. A Godwin Austen elnevezést a hegyet elsőként feltérképező angol geológusról kapta.

A csúcs meghódítására az első kísérlet 1902-ben volt, ezt még számos sikertelen próbálkozás követte. Elsőként Achille Compagnoni és Lino Lacedelli olasz hegymászók mászták meg 1954-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×