eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay.com

Reptérfelújítás indul a Balatonnál - a nap hírei

Csökkenti a költségvetési hiányt a Pénzügyminisztérium – áll az Európai Bizottságnak megküldött a konvergenciaprogramban. A magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész Európai Uniót áthatja - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából. A Hévíz-Balaton Airport idén induló, 3 milliárd forintos felújításáról számolt be a nemzetgazdasági miniszter. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években, miközben a magyar gazdaság az egyik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban - áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban. A program 2024-ben 2,5 százalékos, míg 2025-ben 4,1 százalékos növekedést valószínűsít.

A magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész Európai Uniót áthatja - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében felidézte: a vasfüggöny mögött magyarok nemzedékei harcoltak azért, hogy visszaszerezzék a szabadságukat. Charles Michel az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: 2030-ra készen kell állni az újabb bővítésre.

Lengyel államérdeknek nevezte az elnök országa tagságát az Európai Unióban. Andrzej Duda a Lengyelország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából mondott beszédében ugyanakkor kiemelte: az EU-nak a nemzetek Európáját kell képviselnie. Észtország kormányfője az évfordulón arról beszélt, számukra az uniós tagság a biztonság garanciája.

A gyógy- és az egészségturizmusé a jövő a nemzetgazdasági miniszter szerint. Nagy Márton Hévízen arról beszélt: a településnek a külföldiek beutaztatásának versenyében is helyt kell állnia, amihez fejlesztések kellenek. Ezek közé tartozik a Hévíz-Balaton Airport idén induló, 3 milliárd forintos felújítása, valamint a tófürdő komplexumának korszerűsítésére elkülönített 17 milliárd forint.

Jól működik az új ügyeleti rendszer Pest vármegyében az Országos Mentőszolgálat szerint. A vármegye 21 ügyeleti ellátóhelyén február 1-je óta már mintegy 25 ezer beteget láttak el, ebből 9 ezer gyerek, illetve 18 év alatti fiatal volt.

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett van a gáztárolói töltöttség - közölte az energiaügyi tárca. Az uniós ütemterv május 1-jére 37 százalékos arányt ír elő a hazai tárolók töltöttségére, de a legfrissebb adat 68 százalékos.

Az Európai Uniónak nem sikerült teljesítenie a két célját, vagyis azt, hogy Európában béke és jólét legyen – állapította meg Facebook-oldalán közzétett videójában a Fidesz kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás kijelentette, Brüsszel háborúpárti, nem a békét építi, ezért Brüsszelben változás kell.

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet és európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti EP-listavezetője május 1-jei, városligeti rendezvényén Dobrev Klára közölte, erős Európát akarnak, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.

Vége lesz a közlekedési káosznak, rendezett és tiszta környezet lesz Budapesten - ígérte a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra a városházán véget vetne a Gyurcsány-Karácsony koalíciónak is.

Az állatvédelemmel kapcsolatos legsürgetőbb fővárosi teendőkről beszélt közösségi oldalán az LMP főpolgármester-jelöltje. Vitézy Dávid programja szerint átfogó ivartalanítási programot indítana és új állatvédelmi központ kialakításával növelné a menhelyek kapacitását.

A béke megőrzése és az életszínvonal növelése lesz az új szerb kormány legfőbb feladata - jelentette ki a kijelölt miniszterelnök a szerbiai parlamentben kormányprogramjának ismertetésekor. Milos Vucevic kiemelte, külpolitikájuk középpontjában a függetlenség és a katonai semlegesség megőrzése áll, de harcolnak azért, hogy Koszovó Szerbia része maradjon. A szerb kormány várhatóan holnap teszi le az esküt.

A Hamászon múlik az izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere az amerikai külügyminiszter szerint. Antony Blinken izraeli látogatásának első állomásán, Jichák Hercog államelnöknél tett látogatást.

Rohamrendőrök léptek közbe az Egyesült Államok több egyetemén, köztük Arizonában és a New Orleansban, a palesztinpárti tüntetések megfékezésére. A Kaliforniai Egyetemen, Los Angelesben pedig azután léptek közbe a rendőrök, hogy Izrael ellenes és Izrael-párti tüntetők csaptak össze. New Yorkban szintén rohamrendőrök ürítették ki a Columbia Egyetem egyik elfoglalt épületét.

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A piaci várakozások megfelelően maradt az 5,25-5,50 százalékos irányadó tartomány.

Könnygázt és vízágyúkat vetettek be Grúzia fővárosában, a külföldiügynök-törvény ellen tüntetőkkel szemben. Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák.

Könnygázzal oszlatta fel a rendőrség május 1-jei felvonulást Isztambulban. A CNN Türk hírtelevízió beszámolója szerint a tiltás ellenére tüntetők próbáltak bejutni a város központjában található Taksim térre, és dulakodtak a rendőrökkel. 210 embert őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×