eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Batta: a magyar zenei élet még sosem kapott ekkora figyelmet

Az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Batta Andrást, a Zeneakadémia rektorát. Az MTI érdeklődésére Batta András elmondta: a magyar zenei élet még sosem kapott ilyen kitüntető figyelmet.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányhatározat szerint Batta András megbízatása 2013. május 15-től 2014. május 31-ig szól. Feladata egyebek mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem intézményéhez kapcsolódóan létrehozni kívánt kulturális, művészeti és hangversenyközpont jogi, pénzügyi és intézményi kialakítása; a Zeneakadémia eredeti Voit orgonái helyreállításának koordinálása.

"Két nagy feladatkör jár a megbízatással: az egyik, és ez a nagyobb részt teszi ki, a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, a felsőfokú zeneoktatás európai központja elnevezésű hatalmas projekt befejezését végig vinni az október 22-i megnyitóig" - mondta a rektor.

"Az ünnepélyes nyitányt nemzetközivé kell tennünk, már tudjuk, hogy a világ zeneéletének nagyságai várhatók Budapestre" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy általában a magyar zenei nemzetközi jelenlétet erősítené, amihez hozzátartozik például a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megszervezése és elindítása is. Az általa sokat hangoztatott "zenei szilícium-völgy" mögül hiányzik az igazi kulturális marketing - e téren is komoly feladatok várnak rá.

"A másik feladatkör még képlékeny, tőlem függ, hogy milyen tartalommal töltöm meg. Jó ötletnek tartom áttekinteni, hogy az óriási magyar zenei életben ki, mit csinál és mekkora forrásokból. Mire költi az állam a pénzt, mik az értékek, ezekből hogyan lehet egységes koncepciót kialakítani. Ezzel összefüggésben a budapesti intézmények működésének összehangolása is cél. Ez nem az Operaház vagy a Művészetek Palotája vezetőjének +irányítása+, hanem a szellemi-művészeti erőforrások valóságos koordinációja, ami már elindult" - hangsúlyozta Batta András.

Meggyőződése szerint a magyar zeneélethez szorosan kapcsolódik a zenepedagógia a közoktatástól kezdve a felsőfokig. Mint fogalmazott: meg kell vizsgálni, hogy mit és hogyan tanítsanak.

"Úgy vélem, az első félévben az alapvetésig lehet eljutni. Magamban egyébként Liszt Ferenc-tervnek nevezem ezt a feladatkört: a diagnózis alapján kidolgozni egy hosszú távú koncepciót, egy üzleti modellt" - magyarázta.

"Mióta az eszemet tudom, még sosem kapott ilyen kitüntető figyelmet a magyar zenei élet" - fogalmazott Batta. "Mindkét kormány nagyvonalúan támogatta a Zeneakadémia felújítását, 2007 júliusában döntöttek a rekonstrukcióról és 2011 augusztusában írtuk alá a kivitelezői szerződést" - idézte fel a rektor.

A 11 milliárd forintot meghaladó értékű, 90 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt magyar társfinanszírozását 2012 novemberében 2 milliárd forinttal megemelte a kormány, ezzel a beruházás teljes értéke 13 milliárd forint fölé nőtt.

"Tíz évig álltam a Zeneakadémia élén, ahogy a projekt alakult, úgy azt éreztem, nem lehet megállni. Kialakul egy világszínvonalú infrastruktúra, amelyet méltó tartalommal kell megtölteni. Egyedi koncepció alapján az oktatással párhuzamosan pezsgő koncertéletet kell teremteni a Liszt Ferenc téren" - tette hozzá.

Batta András rektori megbízatása október 31-én jár le. Az MTI értesülése szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusa kedden egyhangúan úgy határozott: azt javasolja Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy Vigh Andrea hárfaművészt, jelenlegi oktatási rektorhelyettest nevezze ki a következő periódusra rektorrá.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×