Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török szállodában lakott az egyik öngyilkos merénylő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Menekültként a törökországi Izmir egyik szállodájában lakott két napig a Stade de France nemzeti stadionnál múlt péntek este magát felrobbantó egyik terrorista, Ahmed el-Mohammed, aki Magyarországon is átutazott - jelentette a Habertürk televízió a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő vezetőjére hivatkozva pénteken.

A rendelkezésre álló adatok szerint Mohammed október 2-án érkezett Izmirbe, és a Szultán szállodában szállt meg, ahol szíriai menekültek laktak. Október 4-én hajnalban jelentkezett ki a szállodából. Ezután feltételezhetően tengeri úton Görögországba utazott menekültként. A férfi ezt akadálytalanul megtehette, mert a török rendőrségnek nem álltak a rendelkezésére vele kapcsolatos adatok.

Görögországból a többi között Magyarország, Horvátország, Ausztria és Németország érintésével érkezett Franciaországba a televízió értesülése szerint.

Ahmed el-Mohammed Kilis tartomány érintésével érkezett Törökországba, ahová az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellenőrzése alatt álló szíriai Mare városból utazott. A török hatóságoknak szíriai útlevelet adott át. A tájékoztatás szerint a török rendőrség azután értesült Mohammed korábbi tetteiről, hogy a francia kollégák átadták neki a terroristáról rendelkezésre álló adatokat.

A november 13-i párizsi merényletsorozat a francia fővárostól északra fekvő Saint-Denis-ben lévő France de Stade-nál kezdődött. A terroristák hat helyszínen 129 embert mészároltak le, több mint 350-en sebesültek meg. Francois Hollande köztársasági elnök rendkívüli állapotot vezetett be, és megerősítettek a határőrizetet.