Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy orosz művész felgyújtotta az FSZB ajtaját Moszkvában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pjotr Pavlenszkij szentpétervári művész hétfőre virradóan felgyújtotta a moszkvai Lubjanka téren lévő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központi épületének egyik ajtaját, mivel - mint mondta - így akart tiltakozni a biztonsági szolgálatok "véget nem érő terrorja" ellen.

A hírügynökségek szerint Pavlenszkijt azzal vádolják, hogy az FSZB épületének magánzárkákhoz nyíló ajtaját leöntötte benzinnel, majd felgyújtotta. A művészt a helyszínen őrizetbe vették, és vandalizmus vádjával jelenleg eljárás folyik ellene. Büntetésként akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Az FSZB a hírhedt szovjet titkosszolgálat, a KGB egyik utódszervezete. Sztálin diktatúrája idején politikai foglyokat kínoztak meg és végeztek ki a Lubjanka téren lévő épületében.

Pavlenszkij tettét orosz emberjogi aktivisták is elítélték. "Szavakkal kell cselekedni, nem erőszakkal" - mondta Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki csoport vezetője.

"Kedden állapítják meg a szabadságvesztés mértékét Pjotr ügyében, és magától értetődik, hogy védőügyvédként a büntetés letöltésének más módját fogom kérvényezni, olyat, hogy ne legyen a közösségtől elkülönítve" - fogalmazott védőügyvédje a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában hétfőn.

Az interneten ma közzétett egyik videón látható, amint Pavlenszkij egy kannával áll egy lángoló ajtó előtt a Lubjanka téren. A videó végén továbbá azt lehet látni, hogy az orosz rendvédelmi szervek egyik munkatársa szalad felé.

Pavlenszkij korábbi látványos protesztakcióiról ismert: 2013. november 10-én, az orosz belügyesek napján a szentpétervári művész "a modern orosz társadalom politikai közönye és fatalizmusa ellen" meztelenül tiltakozott a moszkvai Vörös téren, és a Lenin mauzóleum közelében a tér kövezetéhez szögezte magát. 2013 májusában ugyancsak meztelenül, bevarrt szájjal tiltakozott a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjainak bebörtönzése ellen a szentpétervári törvényhozás előtt.