Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ menekültügyi főbiztos: mindenki kövesse Németország példáját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valamennyi uniós tagállamnak követnie kell Németország példáját az európai migrációs válságban - mondta kedden Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

António Guterres hangsúlyozta: "nem német válságról, hanem európai válságról van szó, és a felelősség is európai", ami azt jelenti, hogy közösen kell cselekedni és a terheket méltányosan meg kell osztani.

A Balkánon a tél kemény, ezért mindent meg kell tenni az EU felé igyekvő emberek "szenvedésének minimalizálásáért". Támogatni kell a balkáni migrációs útvonalon fekvő államokat, hogy növelni tudják a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, az embercsempészetet pedig fel kell számolni. Ez az uniós országok "erkölcsi kötelessége" - mondta Guterres.

Berlinben a legnagyobb nemzetközi humanitárius szervezetek vezetői tanácskoztak a válságkezelésről Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel. A találkozón az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) vezetője mellett részt vett William Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója, Elhadj As Sy, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára és Peter Sutherland, az ENSZ főtitkárának migrációs ügyekkel foglalkozó különmegbízottja.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a német külügyminiszter vendégei mind kiemelték a terhek megosztásának fontosságát, Frank-Walter Steinmeier pedig tarthatatlannak nevezte, hogy csupán 3-4 uniós tagállam vesz részt a válságkezelésben. Hangsúlyozta, hogy meggyőzéssel, és nem fenyegetésekkel kell megpróbálni álláspontjuk módosítására késztetni az uniós partnereket.

A találkozón megállapították, hogy az ENSZ migrációval foglalkozó szeptemberi, német kezdeményezésre tartott rendkívüli New York-i tanácskozásán tett 1,8 milliárd dolláros felajánlás ellenére a UNHCR-nek és az ENSZ világélelmezési programjának (WFP)továbbra sincs elég pénze, hogy a téli hónapokban el tudja látni az általuk segélyezett menekülteket. Ezért Németország a szeptemberben felajánlott 100 millió dollár után 75 millió dollár további támogatást ad még az idén.

A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy elindítanak egy "strukturált munkafolyamatot" az európai menekültválság és a világ több más pontján egyszerre jelentkező többi hasonló súlyos krízis kezeléséről.

Az európai migrációs válságot illetően a találkozó utáni tájékoztatón Peter Sutherland csalódást keltőnek nevezte az uniós országok többségének reakcióját. Hozzátette, hogy a huszonnyolcaknak nemcsak a területükre érkező menekültekért kell felelősséget vállalniuk, hanem "a gazdasági migránsokért is, akik sok esetben valójában túlélési migránsok, azért hagyják el a hazájukat, mert nincs más választásuk".

William Swing hangsúlyozta, hogy a menekültválság egyben "a szolidaritás válsága" az EU-ban.

Kiemelte: az egyszerre példa nélkülien magas számú - mind jelentős nagyságú menekülthullámot elindító - konfliktusokra, valamint régiók közötti egyenlőtlenségekből fakadó migrációs folyamatokra tekintettel tudomásul kell venni, hogy a nemzetközi migráció "nem megoldandó probléma, hanem az emberi valóság, amelyet menedzselni kell".

Elhadj As Sy egyebek között arról beszélt, hogy a "menekült-, vagy migránslét nem identitást jelent, hanem egy élethelyzetet", amelybe "bárki belekerülhet", és segíteni kell az ilyen helyzetbe került embereknek, hogy megőrizhessék a méltóságukat és önazonosságukat.