eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nagy-Britannia 35 év után elvesztette elit adósbesorolását

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását pénteken a Fitch Ratings. A cég egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája az eddig vártnál magasabban, valószínűleg a hazai össztermék 100 százaléka felett tetőzik az évtized közepén.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a hosszú lejáratú szuverén brit hazai és külső adósság besorolását egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - immár a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást. A Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal "Aa1"-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, arra a várakozására hivatkozva, hogy a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

Hasonló indokokat sorol a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch Ratings is.

A cég közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája a GDP-érték 101 százalékán éri el tetőpontját a 2015-2016-os pénzügyi évben, és ezután, a 2017-2018-as pénzügyi évtől is csak fokozatos ütemű csökkenésnek indul.

A Fitch Ratings saját korábbi előrejelzése az volt, hogy a bruttó államadósság-ráta a GDP-érték 97 százalékán tetőzik 2016-2017-ben.

A Fitch a brit adósbesorolás leminősítéséhez fűzött pénteki indoklásában felidézte azt a korábbi állásfoglalását, hogy ha Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája nem a GDP-érték 100 százaléka alatt stabilizálódik, és a stabilizálódás után nem indul meg határozottan a 90 százalékos szint felé, annak valószínű következménye a brit szuverén adósosztályzat leminősítése lesz.

A hitelminősítő hangsúlyozta pénteki elemzésében, hogy a cégnél "AAA" besorolással nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 50 százalék körüli.

A Fitch Ratings rontotta a brit gazdaság növekedésére adott prognózisát is: a ház 2013-ra most már csak 0,8 százalékos, 2014-re 1,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában az eddig jósolt 1,5 százalékos, illetve 2,0 százalékos GDP-plusz helyett.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye reálértéken számolva 2014 előtt nem éri el a 2007-es szintet.

Jóllehet az államháztartási hiányt a 2009-2010-es pénzügyi évben mért 11,2 százalékos - békeidőben példátlan - GDP-arányos szintről sikerült jelentősen csökkenteni, a deficit azonban még az idén is eléri a hazai össztermék 7,4 százalékát, és várhatóan a jelenlegi parlamenti időszak végére sem csökken 6 százalék alá. A lassabb deficitcsökkentés azt jelenti, hogy a 2015-ös választások után megalakuló új brit kormánynak jelentős kiadáscsökkentéseket és/vagy adóemeléseket kell majd végrehajtania a közadósság stabilizálása és középtávú mérséklése végett - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési erózióra már nagy londoni befektetési házak is felhívták a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, 2012 végén azonban a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre a legnagyobb nemzetközi hitelminősítők e lehetséges legjobb besorolást tartották érvényben.

A JP Morgan szakelemzői szerint elmúlt az az idő, amikor a fejlett ipari gazdaságokat a piaci közvélekedés kockázatmentes adósoknak tartotta.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az "Aaa/AAA" szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×