eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egyre inkább úgy látják az euroszkeptikusok, mögöttük van a közvélemény

Vérszemet kaptak az euroszkeptikusok az unióban - a BruxInfo elemzője szerint ez a legfontosabb hozadéka annak, hogy az írek júniusban népszavazáson utasították el a közösség megújítását célzó Lisszaboni Szerződést. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta, a szkeptikusok szerint az elmúlt három év kudarccal végződött népszavazása azt mutatja, hogy bár még kisebbségben vannak az Európai Parlamentben, de a közvélemény mögöttük van.

A legsúlyosabb hozadéka az a lisszaboni szerződést elutasító ír népszavazásnak, hogy nagy ösztönzést adott a euroszkepticizmusnak - mondta az InfoRádiónak Fóris György.

A Bruxinfo elemzője szerint vérszemet kapott a létszámában pici, politikai súlyában elhanyagolható, markonyi EU-ellenes csoport, és arra készülnek, amit Írországban megcsináltak, azzal a következő európai parlamenti választásokon összeurópai méretekben is megpróbálkoznak.

Fóris György elmondta, fokozatok vannak, nem mindenki ugyanúgy szkeptikus, főleg britek vannak közöttük, de akad egy-két cseh és lengyel is, akik azt mondják, bebizonyosodott, hogy hiba volt belépni az EU-ba, és ki kellene lépni abból.

Az elemző úgy látja, ők azért váltak az Európai Parlament tagjaivá, mert rájöttek, hogy így sokkal hatékonyabban képviselhetik EU-ellenes politikát, mintha kívülről lövöldöznek a nagy várra.

A népszavazásnak a pszichés kihatása lehet romboló az elemző szerint, hisz az visszaigazolja azt, hogy úgy tűnik, ha a közvéleményhez fordulnak, az inkább őket támogatja. Az a kiindulópontjuk, hogy három éven belül három népszavazás volt az unióban, ahol az emberek a politikai elit javaslata ellenére leszavaztak egy fontos projektet - fejtette ki Fóris György

Írországban is a parlamenti pártok többsége az igen mellett kampányolt, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki, és a többség mégis elutasította azt. Ez valahol a politikai elit veresége is - jegyezte meg.

Ez, mint mondta, olyan jelzés az euroszkeptikusok felé, hogy jóllehet, ma még kisebbségben vannak számszerűleg az EP-ben, de a közvélemény mintha mögöttük állna.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×