eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Pusztulnak a madarak Észak-Amerikában

Az elmúlt negyven évben kevesebb, mint felére csökkent Észak-Amerika leggyakoribb madarainak népessége. A jelenség fő oka a csökkenő élettér, de egyre komolyabb tényező a globális felmelegedés is.

Az amerikai Audubon társaság olyan civilek szervezete, akik negyven éve minden karácsonykor és májusban megszámolják a környékükön felbukkanó madarakat. Ennek köszönhetően ez a társaság rendelkezik a legnagyobb adattárral az Amerikában gyakran előforduló madarakról.

Nos, az idei és az első, negyven évvel ezelőtti felmérés adatainak összevetéséből kiderült, hogy a virginiai fogoly - latin nevén Colinus virginianus - állománya 82 százalékkal csökkent, egy, a mi meggyvágónkhoz hasonló pintyféle lélekszáma pedig 78 százalékkal.

Csökkenő élettér


Az Audubon társaság listáján összesen húsz madár szerepel, és az utolsó helyen említett nyírfajd előfordulása is több mint felével esett vissza negyven év alatt.

Az emberi települések növekedésével folyamatosan csökken a madarak élettere, és annak ellenére, hogy a felsorolt fajták egyikét sem fenyegeti a kihalás veszélye, Amerika hétköznapi madarainak száma a negyven évvel ezelőtti 17,6 millióról öt és fél millió alá zuhant.

A globális felmelegedés pedig ebben azért ludas, mert az északon költő madarak korábban havas élettere elmocsarasodik, tehát ott már nem nevelhetnek utódokat, a több millió év alatt kialakult költözési szokásaikon pedig képtelenek változtatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×