eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megszorítások jöhetnek a klímaváltozás miatt

Riadót fújt a berlini meteorológiai intézet a klímaváltozás várható hatásai miatt. Elsősorban a mezőgazdaságnak kell megrázkódtatásokkal számolnia, de az Alpok magaslati üdülőhelyeire is ínséges idők várnak.

A meteorológiai intézet jelentése kivonatosan már a bajor tartományi kormány rendelkezésére állt, amikor a kabinet vasárnap Németország legmagasabb pontján, a csaknem 3.000 méter magas Zugspitzén vitatta meg a klímaváltozás várható kihatásait.

A tanácskozást követő drámai hangú nyilatkozatában a bajor miniszterelnök gyors intézkedést sürgetett, hogy az üvegházhatásban fontos szerepet játszó szén-dioxid-kibocsátás évi szintjét fejenként 6,5 tonnáról mielőbb 5 tonna alá szorítsák.

Így sem kerülhető el azonban mindaz, amit a szövetségi meteorológiai intézet előrevetít az elkövetkező évtizedekre.

Mint az intézet igazgatója hangsúlyozta, a klímaváltozás lassítása óriási összegeket emészt majd fel, így mindenkinek komoly megszorításokra kell felkészülnie. Ellenkező esetben beláthatatlan természeti és anyagi következményekkel járhat a fokozódó üvegházhatás.

Mindenki rosszul jár


Az igazgató hangsúlyozta: Németországban több mint száz éve nem volt ennyire meleg és csapadéktalan az április. A komor előrejelzés szerint évről-évre intenzívebb hőhullámokkal kell számolni, amelyek főleg az idősebb nemzedék körében tömegesen szedik majd áldozataikat.

Egyre erősebbek lesznek majd az ibolyántúli sugarak is, aminek következtében több embert fenyeget a bőrrák. Példa nélküli hőmérséklet-ingadozás sem zárható ki, így gyors áradásokkal fenyegethetnek a folyók.

Az elkövetkező években mind különlegesebb lesz majd a havazás még az Alpok magasabban fekvő vidékein is, ezért az eddig télisportokra szakosodott üdülőhelyeknek más bevételi forrás után kell nézniük. A hó elmaradása súlyosan érinti a mezőgazdaságot is, a termelőknek alapvető változtatásokra kell felkészülniük.

A berlini meteorológiai intézet riasztó előrejelzése azonban csupán egy a mind gyakrabban elhangzó sötét jóslatok közül, ezért környezetvédő szervezetek, politikai, sőt egyházi vezetőkkel karöltve, azon fáradoznak, hogy mielőbb európai uniós szinten készüljenek fel a klímaváltozás hatásainak együttes tompítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×