eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Meglepő egyetértés a washingtoni klímakonferencián

Washingtonban több ország vezető politikusai megállapodást kötöttek arról, hogy a kiotói egyezmény lejárta után is folytatják a fellépést a globális felmelegedés ellen. Az alku része az is, hogy a feltörekvő gazdaságoknak is lépéseket kell tenniük arra, hogy kevesebb üvegházhatást okozó gáz kerüljön a légkörbe. A megegyezés nem kötelező erejű, de megfigyelők szerint mindenképpen figyelemre méltó.

A különböző országok parlamenti képviselőinek informális washingtoni találkozóján elért megállapodás három szempontból is lényeges. Egyrészt amerikai képviselők is elfogadják, hogy korlátozni kell a széndioxid-kibocsátást, másrészt az olyan fejlődő gazdaságok, mint India és Kína is erre kényszerül, valamint a résztvevők abban is közös nevezőre jutottak, hogy konkrét határértékeket javasoltak a károsanyag-kibocsátásra.

Elliot Morley, a brit miniszterelnök klímügyi különmegbízottja különösen büszke lehetett magára, ugyanis az ő elnöklete alatt jutottak el a megállapodáshoz. "Nagyon örülök az eredménynek. Olyan elveket fogalmaztunk meg, amelyeket az összes résztvevő támogat és ez lehet a jövőbe mutató út. Nagyon világos üzenet ez a törvényhozóktól, hogy előrelépést akarunk látni" - fejtette ki.

A kétnapos találkozón a nyolc iparilag fejlett ország, a G8-as csoport, továbbá Brazília, India, Kína, Mexikó és Dél-Afrika képviselői vettek részt. Már a csoport nevének rövidítése is beszédes - Globe, azaz magyarul Földgolyó.

A most elfogadott nyilatkozat nagyon kemény nyomást gyakorol a fejlett ipari országokra, hogy 2012-ig, tehát öt éven belül dolgozzanak ki egy, a kiotói egyezményt felváltó megállapodást. Az amerikai résztvevők látványosan a korlátozáspártiak oldalára álltak. Larry Craig szenátort, az energiaügyi bizottság republikánus tagját szinte szó szerint sarokba szorították egyes harcias európai képviselők, de még saját honfitársai is.

John Kerry, aki George Bush-sal szemben elveszítette az elnökválasztást 2004-ben, most a BBC-nek azt mondta: a demokraták minden erejükkel napirenden fogják tartani a kérdést.

"Azon leszek, hogy az egyszerű állampolgár szintjéről is olyan nyomás alakuljon ki, hogy a klímaváltozás kérdése a 2008-as elnökválasztás egyik kulcskérdése legyen" - mondta a szenátor, aki azzal vádolta meg a Fehér Házat, hogy Orwell műveit idéző fondorlatossággal akadályozta az amerikai tudósokat abban, hogy a klímaváltozás veszélyeiről beszéljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×