eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elítélték a Milosevics-rezsim több tagját

Ítéletet hirdettek a Milosevics-rezsim egyik legkegyetlenebb politikai gyilkosságában, amely Vuk Draskovics ellen irányult, és négy áldozatot követelt. Az elítéltek között található a szerb biztonsági szolgálat akkori főnöke és a különleges csendőralakulatok volt parancsnoka is.

A négy halottat követelő közúti balesetet azért idézték elő 1999 októberében, hogy megöljék Vuk Draskovicsot, Szlobodan Milosevic egykori elnök legerősebb ellenfelét, Szerbia jelenlegi külügyminiszterét.

Az előre kitervelt balesetben a személyautókba belerohanó kamion négy ember életét oltotta ki, Draskovics azonban csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

A belgrádi bíróság ügyésze szerint a merénylet politikai háttere kétségtelen, és az is nyilvánvaló, hogy a Milosevic-hez legközelebb álló személyek szervezték.

A merénylet fő kitervelőjét, Milorad Ulemeket 15 év börtönre ítélte a bíróság. Ulemek jelenleg is börtönben van, mivel Zoran Djindjics korábbi szerb elnök meggyilkolásának megtervezésével is a különleges csendőralakulatok volt parancsnokát gyanúsítják.

A szerb állambiztonsági szolgálat akkori vezetője nyolc évet kapott, míg Kertész Mihályt, a vámhivatal egykori igazgatóját három és fél éves büntetéssel sújtották, mivel a vámhivatalból ő adta a gyilkossáhgoz a kamiont. A szándékosan előidézett baleset több résztvevőjét és végrehajtóját nyolc-tíz éves börtönbüntetésre ítélték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×