eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Oszama Bin Laden vagy halott, vagy súlyosan beteg"

Az eddig az al-Kaida terrorszervezet első emberének tartott Osama bin Laden vagy halott, vagy olyan beteg, hogy már nem számolnak vele - ezt hallotta ki az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida második számú emberének legutóbbi üzenetéből.

Nógrádi György kiemelte: rengeteg új eleme van a mostani üzenetnek. Az egyik, hogy egy embert, Omar mollát - a megdöntött afganisztáni tálib rezsim fő vallási vezetőjét - dicsőit, az al-Kaida vezérének nevezi, meg sem említve Oszama bin Ladent.

Ez azt jelenti, hogy Oszama bin Laden vagy meghalt, vagy annyira súlyosan beteg, hogy nem számolnak vele - hangsúlyozta a Corvinus Egyetem tanára.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az-Zavahri mostani üzenete az előzővel szemben kimondottan pesszimista.

A szokásoktól eltérően bejelenti, hogy az al-Kaida meggyengült, elmondja, hogy a szervezet hiányt szenved emberben, pénzben, szakértelemben, infrastruktúrában és anyagban, gyakorlatilag mindenben - emelte ki Nógrádi György.

Az-Zavahri felsorolja a problémát okozó ellentéteket is, a pastu-szunnita dzsihadisták szemben állnak a síita Iránnal, valamint Szaúd-Arábiával.

Puha célpontokra vadásznak

Az egyetemi tanár a terrorszervezet erejéről azt mondta: a mai al-Kaida rendkívül decentralizált, helyi sejtek hozzák a döntéseket, amelyek puha célpontokat keresnek, ahol nagyobb a siker lehetősége.

Nógrádi György arra számít, hogy a terrorizmus elleni harcban csak George Bush amerikai elnök hivatali idejének vége után várható jelentős változás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×