eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Koszovó független lehet, de nem önálló

Gyakorlatilag függetlenséget adna Koszovónak az ENSZ különmegbízottja, akinek pénteken ismertetett ajánlásaiban ugyanakkor az is szerepel, hogy a jelenleg Szerbiához tartozó terület nem csatlakozhat Albániához. Martti Ahtisaari volt finn elnök javaslatát a szerb pártok vezetői máris elutasították. A koszovói média ugyanakkor ünnepi hangulatban kommentálta.

Valószínűleg kevés dolog van, amiben a szerbiai és a koszovói lapok egyetértenek Koszovó kapcsán, most azonban éppen ez történt. A Belgrádi Vecernje Novosti szerint bár Martti Ahtisaari ENSZ különmegbízott terve nem említi a függetlenség szót, nem sok más lehetőség marad. Koszovóban, az Express ezt úgy fogalmazta meg, hogy a tartomány jogot kapott az önrendelkezésre.

A volt finn elnök ajánlásait - amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell szentesítenie - már részben korábban kiszvárogtatták.

Így már napokkal ezelőtt ismert volt, hogy Koszovót nem neveznék független országnak, de azt sem említik a dokumentumban, hogy Szerbia része lenne. A koszovóiak saját zászlót és himnuszt használhatnának és a terület nemzetközi szervezetek tagja lehetne, például beléphetne az ENSZ-be, vagy a Nemzetközi Valutaalapba.

Ahtisaari ugyanakkor akadályozná Nagy-Albánia létrejöttét azzal, hogy a koszovóiaknak megtiltanák az Albániához való csatlakozást. Ezzel a szomszédos Macedónia területi egységét is védik, amelynek albán kisebbsége rövid háborút folytatott a szláv macedónokkal. A kisebbségben élő koszovói szerbek pedig nem csatolhatnák területeiket Szerbiához

A 100 ezresre csökkent koszovói szerb kisebbség védelmében a terv a szerb nyelv és a történelmi kolostorok és műemlékek védelmét javasolja és garantálná a szerbek parlamenti képviseletét.

A koszovóiak önrendelkezését pedig azzal is korlátoznák, hogy továbbra is maradnának a NATO és ENSZ erők, és kineveznének egy ENSZ és EU-s nemzetközi különmegbízottat, aki akár le is válthatná a koszovói minisztereket.

A pénteken Belgrádba érkezett Marti Ahtisaari csak Borisz Tadics elnökkel tudott találkozni, a javaslatait elutasító és őt elfogultnak nevező Vojiszlav Kostunica ügyvezető miniszterelnök nem is volt hajlandó fogadni. Koszovóban viszont már érkezése előtt üdvözölték a tervet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×