eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
Több milliárd számla zúdul az adóhivatalra

Több milliárd számla zúdul az adóhivatalra

Túlzott adminisztrációs kötelezettséggel járhat az adóhivatal új csodafegyvere, az online számlázás, amelynek bevezetése amúgy is késésben van – állítja az adótanácsadók egyesületének alelnöke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy interjújában arról beszélt, hogy az online számlázás rendszerének éles verziója 2018 júliusában léphet életbe, de a tesztidőszak már idén júliusban kezdődik. A gyakorlatban a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton küldik el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a vállalkozások legfontosabb adatait, ha egy belföldi adóalanyra legalább százezer forintnyi áfát hárítanak át. Emellett 2018. július 1-jétől a vevő is köteles lesz a százezer forint feletti beszerzési számlái adatait tételesen megküldeni az adóhatóságnak, így a két adat összefuttatható. Az adóhatóság így elvben a gazdasági szereplők teljes forgalmára ráláthat.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte a NAV nem lát rá majd minden számlára, mert a vállalkozások kézi, tömbös számláit ugyanis továbbra sem fogja látni a hatóság. Ráadásul az Európai Unió áfairányelve nem engedi, hogy a nemzeti jogszabályok kötelezővé tegyék minden vállalkozásnak a számítógépes számlázást. A szakember szerint erősen kétséges az is, hogy az évi több milliárd online számlát és áfabevallást fel tudja-e majd dolgozni a hatóság.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×