Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Havi másfél millió fizetésnek sem rossz - nemhogy nyugdíjnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1,6 millió az új nyugdíjrekord. A nyugdíjasok fele azonban még mindig 100 ezer forintnál kevesebből él meg havonta.

A legfrissebb adatok szerint a leggazdagabb magyar nyugdíjas 1 608 717 forintot kap havonta - írja a pénzcentrum.hu. Az internetes oldal felidézte: egy évvel ezelőtt, 2015 januárjában a legmagasabb nyugdíj összege még csak 1,3 millió forint volt, 2014-ben pedig csupán 870 ezer forint.

Az öregségi átlagnyugdíj azonban messze van a rekordtól, jelenleg alulról súrolja a108 ezer forintot. A kétmillió 17 ezer magyar nyugdíjas több mint fele az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kapott adatok szerint 100 ezer forint alatti ellátást kap, és 799 ezren vannak azok, akik 100 és 200 ezer közötti összegű nyugdíjat várnak minden hónapban. 200 ezer forint feletti nyugdíjjal mindössze 100 ezren rendelkeznek.

A Pénzcentrum a magas nyugdíjakat azzal magyarázza, hogy a járulékplafon eltörlése miatt több nyugdíjjárulékot fizetnek, aki akar, ami emeli majd a nyugdíj összegét, de ez csak az utóbbi pár évre vonatkozik, addig is kellett eleve a kiemelkedően magas jövedelem, jóval több mint 40 év szolgálati idő, illetve komolyan nyom a latban a nyugdíjazás elhalasztása a nyugdíjkorhatár elérésekor és ezzel további szolgálati idő megszerzése, ami nem kevés, ugyanis nyugdíjkorhatár felett évente 6 százalékkal emelkedhet a nyugdíj összege.

Hanganyag: Panulin Ildikó