eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Sok kacsa libát győz

A libatömés miatti állatvédelmi kampányok óta nem tud magához térni Magyarországon a liba ágazat - mondta a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádiónak. Fórián Zoltán hozzátette: az a tapasztalat, hogy libát szinte csak akkor esznek a magyarok, amikor ünnep van.

"Évszázados múltra visszatekintő hagyománnyal rendelkezik a libatartás és feldolgozás Magyarországon. Visszamehetünk egészen a 11. századig, amikor már írásos beszámolók szólnak arról, hogy a libalakoma fontos eseménye volt az évkörnek. Aki ezen a napon libát eszik, arra gazdagság és bőség vár. Tehát nagyon fontos, hogy ezen a napon mindenki valamilyen formában libához jusson" - hangsúlyozta Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádió Agrárinfo című műsorában.

Mint mondta, azért is fontos ez, mert a baromfiszektorok közül a libaágazat van a legnagyobb bajban. Miközben a csirke-, a pulyka- és a kacsatermelés is növekszik, a libaszektor évről évre nehezebb piaci és gazdálkodási körülményekkel szembesül. A termelők és a feldolgozók továbbra is küzdenek a hizlalás elleni állatvédelmi kampányok negatív piaci hatásaival.

"Sajnos a kereslet is meglehetősen alacsony. Miközben a kacsahúsfogyasztás évről évre nagy ütemben emelkedik, addig a libahús fogyasztása nem tud emelkedni" - fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: jó lenne, ha a nemcsak a Márton-nap körüli kereslet határozná meg a liba piacát belföldön, hanem a többi baromfihoz hasonlóan a libahús fogyasztása is megtalálná a megfelelő helyét a magyar lakosság étkezési szokásai között.

"A libának hagyományosan többféle felhasználási módja létezik, amiben meghatározó a hízott libamáj értékesítése, jellemzően exportja, a magas hozzáadott értéke miatt. De sajnos ez is kedvezőtlen tendenciákat mutat" - fogalmazott Fórián Zoltán.

A szakértő elmondta, hogy míg 2014-ben 1100 tonna volt a kivitel, ebben az évben 10 százalékos csökkenéssel találkozhatunk a libamájpiacon is. Ez összefügg a franciaországi kereslettel, mert a franciák egyre inkább fogyasztják a kacsamájat, ami olcsóbb és minőségben is hasonló színvonalú.

"A libaszektor súlyos problémája, hogy a kacsahússal és kacsamájjal való versenyben rendre nehéz helyzetbe kerül. A libahús legnagyobb európai piaca Németország, ahol a lengyel húslibával kell megküzdenie a magyar libának. Sajnos úgy néz ki, hogy a lengyelek sikeresen és nagy ütemben növelik a libahús termelésüket, ami egyértelműen hátrányos a magyarországi libahús exportjára nézve" - mondta Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádiónak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×