Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sok kacsa libát győz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A libatömés miatti állatvédelmi kampányok óta nem tud magához térni Magyarországon a liba ágazat - mondta a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádiónak. Fórián Zoltán hozzátette: az a tapasztalat, hogy libát szinte csak akkor esznek a magyarok, amikor ünnep van.

"Évszázados múltra visszatekintő hagyománnyal rendelkezik a libatartás és feldolgozás Magyarországon. Visszamehetünk egészen a 11. századig, amikor már írásos beszámolók szólnak arról, hogy a libalakoma fontos eseménye volt az évkörnek. Aki ezen a napon libát eszik, arra gazdagság és bőség vár. Tehát nagyon fontos, hogy ezen a napon mindenki valamilyen formában libához jusson" - hangsúlyozta Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádió Agrárinfo című műsorában.

Mint mondta, azért is fontos ez, mert a baromfiszektorok közül a libaágazat van a legnagyobb bajban. Miközben a csirke-, a pulyka- és a kacsatermelés is növekszik, a libaszektor évről évre nehezebb piaci és gazdálkodási körülményekkel szembesül. A termelők és a feldolgozók továbbra is küzdenek a hizlalás elleni állatvédelmi kampányok negatív piaci hatásaival.

"Sajnos a kereslet is meglehetősen alacsony. Miközben a kacsahúsfogyasztás évről évre nagy ütemben emelkedik, addig a libahús fogyasztása nem tud emelkedni" - fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: jó lenne, ha a nemcsak a Márton-nap körüli kereslet határozná meg a liba piacát belföldön, hanem a többi baromfihoz hasonlóan a libahús fogyasztása is megtalálná a megfelelő helyét a magyar lakosság étkezési szokásai között.

"A libának hagyományosan többféle felhasználási módja létezik, amiben meghatározó a hízott libamáj értékesítése, jellemzően exportja, a magas hozzáadott értéke miatt. De sajnos ez is kedvezőtlen tendenciákat mutat" - fogalmazott Fórián Zoltán.

A szakértő elmondta, hogy míg 2014-ben 1100 tonna volt a kivitel, ebben az évben 10 százalékos csökkenéssel találkozhatunk a libamájpiacon is. Ez összefügg a franciaországi kereslettel, mert a franciák egyre inkább fogyasztják a kacsamájat, ami olcsóbb és minőségben is hasonló színvonalú.

"A libaszektor súlyos problémája, hogy a kacsahússal és kacsamájjal való versenyben rendre nehéz helyzetbe kerül. A libahús legnagyobb európai piaca Németország, ahol a lengyel húslibával kell megküzdenie a magyar libának. Sajnos úgy néz ki, hogy a lengyelek sikeresen és nagy ütemben növelik a libahús termelésüket, ami egyértelműen hátrányos a magyarországi libahús exportjára nézve" - mondta Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádiónak.

Hanganyag: Panulin Ildikó