eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kicsivel nőtt a foglalkoztatottság az idénymunkák miatt

A KSH adatai szerint 0,6 százalékponttal nőtt a munkanélküliség a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Az elemzők szerint ennek oka a szezonális munkák beindulása. Átlag másfél évig keres munkát egy munkanélküli, a munkaerőpiac pedig meglehetősen rugalmatlan.

Németh Dávid, az ING elemzője az InfoRádiónak elmondta, kis mértékben csökken a munkanélküliségi ráta, hisz az áprilistól júniusig tartó időszakra az jellemző, hogy elindulnak a szezonális munkák.

Az elemző kifejtette, 2007 júniusában 7 százalékos volt ez a mutató, ehhez képest most 0,6 százalékkal magasabb. Ez azt mutatja, hogy nő valamelyest az aktivitás, de a gazdaság nem képes fölszívni a többletmunkaerőt.

A 15-24 éves korosztályból kikerülő munkanélküliek aránya igen magas, 17,5 százalék, ez 6 százalékponttal magasabb, mint a megelőző évben - mutatott rá Németh Dávid. Azaz, mint mondta, a fiatalabb korosztály nehezen tud elhelyezkedni, még annak ellenére is, hogy számos olyan program indult meg, amely azt segíti, hogy a vállalatok fiatal munkakezdőket vegyenek fel.

Szavai szerint sokáig keresnek munkát az emberek, átlagban 18 hónapig, azaz másfél év a munkakeresés ideje.

Meglátszik, amikor egy-egy cég megjelenik az országban, hisz az akár több ezer új munkaerőt is igényelhet - jelentette ki Németh Dávid. Hozzátette, hogy mennyire rugalmatlan a munkaerőpiacunk, azt mutatja, hogy nekik is komoly gondot jelent, hogy honnan szereznek megfelelő mennyiségű szakképzett munkaerőt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×