eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A MABISZ kártalanítási számlájára nem számíthatnak a MÁV ÁBE ügyfelei

Nem használható a MÁV biztosítós autósok által okozott károk megtérítésére A MABISZ által kezelt kártalanítási számla, mert ez az alap a kötelezővel nem rendelkező autósok kárait rendezi - mondta el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének gépjárműszekció-vezetője. Cselovszki Zsolt szerint megoldást jelenthet a sok ezer károsult számára, hogy amennyiben rendelkeznek casco-val, akkor annak a terhére rendezi a kárukat, és később peres eljárással hajtják be az adósságot a károkozón.

A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által működtetett kártalanítási számla arra való, hogy amennyiben valamelyik ügyfél nem rendelkezik felelősségbiztosítással, akkor legyen a károsultnak kihez fordulnia, aki kifizeti a kárát - mondta el az InfoRádiónak Cselovszki Zsolt.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének gépjárműszekció-vezetője szerint ez ma úgy működik, hogy a biztosítótársaságok töltik fel pénzzel piaci részesedésük arányában. Ha pedig valaki érvényes felelősségbiztosítás nélkül közlekedik, és kárt okoz, akkor a károsultnak erről a számláról térítik meg a kárát.

Ugyanakkor, mint mondta, per indul a károkozó ellen is, és behajtják rajta ezeket a költségeket. Cselovszki Zsolt megjegyezte ugyanakkor, a számla pontos feltöltési szabályait nem ismeri. Azt azonban elmondta, év elején töltik fel, ha pedig elfogy a pénz, akkor pótbefizetésekkel egészítik ki. Hogy most mennyi pénz van rajta, azt szerinte csak a MABISZ tudja pontosan.

Úgy látom, a MÁV ÁBE tagjai által okozott károk megtérítésére ez a pénz nem használható - figyelmeztetett a szekcióvezető. Ezt a számlát ugyanis csak akkor lehet használni, ha valakinek nincs érvényes, kötelező felelősségbiztosítása. Nekik viszont van. Az, hogy esetleg a társaság nem tud fizetni, azon ez a helyzet nem változtat - vélekedett a szakember.

Cselovszki Zsolt nem tud róla, hogy akármilyen módon próbálnák meggyorsítani a több ezer károsult kifizetését. Praktikus lehet, ha valakinek van jogvédelem-biztosítása. Bízunk benne, hogy egyes károsult ügyfeleknek van cascójuk. Az önrészt persze addig nem kapják meg, amíg le nem zárul a peres eljárás - fejtette ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének munkatársa.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×