eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A rózsaszín óriás kiválóan termeli a készpénzt

A tőzsdei cégek döntő többsége nyilvánosságra hozta már tavalyi eredményét. A legtöbb társaság teljesítette a tőle elvárt teljesítményt, csalódást okozott viszont az elemzőknek a MOL. A TVK várakozáson felül teljesített.

A Magyar Telekom a tőle megszokott módon az elemzői várakozásokkal szinte pontosan egyező eredményt jelentett: a tavalyi év utolsó negyedében - és a többi cégnél is erre az időszakra vonatkoznak majd a számok - 173 milliárd forintos árbevétele két százalékkal haladta meg, míg 16,8 milliárdos adózás utáni nyeresége közel három százalékkal maradt el a várakozásoktól.

A rózsaszín óriás kiváló készpénztermelő képessége és a nagy falatnak számító felvásárlási célpontok hiányában az elemzők azt várják, hogy a cég esetleg növeli majd az évek óta részvényenként 70 forintos osztalék mértékét.

Az OTP 102 milliárd fölötti nettó kamatbevétele és 40 milliárdos nyeresége csak néhány tized százalékkal tért el az elemzői várakozásoktól, és a csoport - amely tavaly négy országban öt bankot vásárolt, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató megítélése szerint jó úton halad a kitűzött cél felé, azaz 2010-re adózás előtti nyeresége elérheti a kétmilliárd eurót.

A MOL üzemi eredménye 17, nettó profitja pedig közel 45 százalékkal maradt el az elemzői várakozásoktól, és a kitermelési ágazat várhatóan idén is szenvedni fog a csökkenő olajárak illetve a magasabb bányajáradék miatt. Ezt némileg ellensúlyozzák a vegyipari ágazat kiváló számai.

A Richter gyógyszergyár árbevétele kissé meghaladta ugyan az elemzői várakozásokat, de a magas exporthányad miatt a forint erősödése sokat rontott az itthon elszámolt adózás utáni eredményen. Biztatónak látszik viszont a cég számára egyre fontosabb amerikai piacon elért növekvő árbevétel, az oroszországi kilátások pedig egyelőre stabilak.

A másik gyógyszergyártó, az Egis gyenge teljesítménye csak azért nem okozott meglepetést, mert a cég már korábban jelezte, hogy visszaesésre számít.

A Rába is megszenvedte a forint erősödését, és a cég számai alapján egyrészt megállni látszik a hatékonyság javulása, másrészt viszont biztató mértékben csökken az adósságállomány.

Az immár többségi német tulajdonban lévő Graphisoft - amelynél az új tulajdonos meghagyta a magyar vezetést és teljes önállóságot is ígért - építészeti szoftvereit javarészét külföldön értékesíti, így nem csoda, hogy a dollár gyengülése rosszat tett az euróban számoló cégnek.

A tőzsdén egyébként a gyorsjelentések hatására legnagyobb mértékben a TVK és az Állami Nyomda részvényei erősödtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×