eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Amiben a magyar nők kiemelkedően teljesítenek

Az Eurostat hagyományaihoz híven idén is statisztikai adatcsokorral köszönti a nőket március 8-án. A mért területek között van olyan is, amelyben a magyar nők az élmezőnybe tartoznak.

A huszonhét uniós tagország hölgyei közül a magyarok kiemelkedően jók a számítógépes ismeretek területén: 21 százalékuk rendelkezik magas fokú jártassággal.

Ennél jobb aránnyal, 25 százalékkal csak Dánia dicsekedhet, illetve a luxemburgi nők vannak még egy szinten a magyarokkal.

Nem ennyire rózsás a kép a születéskor várható élettartamot tekintve, mert ez Magyarországon csak 77 év, míg az unió átlaga több mint 81 év, az éllovas Spanyolországban és Franciaországban pedig majdnem 84 év.

Nagyon jól állnak még a skandináv és Benelux országok, a sereghajtó pedig a két új tagállam egyike, Románia.

Ugyanakkor a magyar nők várhatóan még így is nyolc évvel tovább élnek, mint a férfiak.

Az egyetemet végzett nők arányában meglehetősen rosszul áll az ország, de ez az egyik olyan adat, amelynél a legnagyobb a szórás az egyes országok között.

A sereghajtó ismét Románia, ahol csak a nők 12 százalékának van felsőfokú végzettsége, az első helyezett pedig Finnország, csaknem  42 százalékkal.

Munkanélküliségben a magyar nők pontosan az uniós átlagot, nyolc és fél százalékot hoznak, ami viszont a nők foglalkoztatottsági arányát illeti, Magyarországnál rosszabbul csak Málta és Lengyelország áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×