eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Rákóczi Szabadegyetem Mérlegen az Ötödik Orbán-kormány első éve című kerekasztal-beszélgetésén Sátoraljaújhelyen 2023. július 8-án.
Nyitókép: Vajda János

Gulyás Gergely: Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc előbb-utóbb összefoghat egymással

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt reméli, hogy az európai parlamenti választáson megerősödnek a háborúellenes, hagyományos európai értékeket képviselő konzervatív erők, és jó esély van arra is, hogy a Fidesz Európa-szerte kiemelkedő bizalmat kapjon a magyar választóktól; a tárcavezető a Mandiner kedd esti podcast műsorában arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter előbb-utóbb összefoghat egymással.

"Azt remélem, hogy európai szinten meg fognak erősödni azok a konzervatív erők, amelyek a háború ellen foglalnak állást, és amelyek fontosnak tartják azokat a hagyományos európai értékeket, amelyek évtizedeken keresztül társadalomszervező elvekként is megjelentek Európában" - mondta Gulyás Gergely kedden a Mandiner hetilap podcast adásában.

A miniszter optimista, és bár nem gondolja, hogy az európai konzervatívok és szuverenisták többségbe kerülnek az Európai Parlamentben, de nagyon valószínűnek tartja, hogy jobb pozícióik lesznek.

Arra is kitért: a kormányciklus felénél - ami a kormánypártoknak a legkevésbé kedvező időpont - is jó esély van arra, hogy a Európa-szerte is kiemelkedőnek bizonyuló bizalmat kapjanak a magyar választóktól.

Magyar Péter és pártjának megjelenését úgy értékelte:

  • a választási logika szempontjából az EP-választáson ez "akár mindegy is lehet",
  • a parlamenti választáson pedig "a józan ész szabályai szerint" ez a kormánypártokat segíti.

Úgy értékelt:

Magyar Péter színrelépésével, a baloldal erkölcsileg sokkal mélyebbre került, mint bármikor.

Azzal érvelt: eddig a baloldalon az a két toposz élt, hogy Mészáros Lőrinc elfogadhatatlan szereplője a magyar gazdaságnak, és hogy a nőkkel szembeni tiszteletben közmegegyezés van Magyarországon. "Magyar Péter mind a kettőnek élő cáfolata, hiszen Mészáros Lőrinc vezető tisztségviselője volt, és a nőkkel szembeni tisztelet kapcsán pedig nehéz az ő nevét említeni" - mondta.

Személyes ismeretség

"Magyar Pétert Magyar Péterként ismertem, de Poloska Péterként nem, nem tudtam volna róla elképzelni, hogy a saját feleségével folytatott magánbeszélgetését magnóra vegye" - reagált a Magyar Péterrel - Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférjével - való személyes ismeretségét firtató kérdésre.

Azt is elmondta, hogy 2018-ban, amikor az európai uniós politika még a Miniszterelnökséghez tartozott,

fel sem merült benne, hogy Magyar Pétert felkérje államtitkárnak

- bár valóban személyesen régóta ismerték egymást -, míg akkori feleségét erre alkalmasnak tartotta.

"Messiások", EP, szuverenitás

Úgy vélte: a baloldalon elégedetlenség van az eddigi "produktummal" szemben, ezért bármilyen új szereplő felmerül, akkor egyfajta messiást látnak benne. Szerinte így volt Bajnai Gordonnal, Karácsony Gergellyel, Márki-Zay Péterrel és Magyar Péterrel is. Ugyanakkor megjegyezte: miután korábban valóban ismerte Magyar Pétert, azt tudja mondani, hogy "az említett szereplők közül külön-külön bármelyiket vissza fogják sírni néhány év múlva azok, akik ma lelkesen csápolnak neki".

Szerinte a korábbi szereplők sem bizonyultak alkalmasnak arra, hogy a hozzájuk fűzött reményt valóra váltsák, de még mindig alkalmasabbak, mint Magyar Péter.

Azt is megjegyezte: Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter között olyan értelemben nincs különbség, hogy mindketten a baloldalt fogják erősíteni, és bár most még mindketten tagadják, előbb-utóbb majd össze is fognak.

Úgy vélte: nem szabad lebecsülni az ellenfelet, de ha ők lesznek az ellenfelek, "akkor azért nagyon nem kell a magyar konzervatív világnak tartania".

A magyar kormány és Brüsszel közötti vitákról Gulyás Gergely azt mondta:

kevés olyan pontot találni, ahol a kormány a hibás.

"Mi arról tehetünk, hogy a háború ellen szólalunk fel, (...) azt mondjuk, hogy Európa önsorsrontó politikát folytat" - fogalmazott.

Úgy értékelt: a háborúellenesség, a migrációellenesség és a genderellenesség terén ma Magyarország képviseli Európában a józan észt. Szerinte az európai politikai elit a háború kérdésében felelőtlen, ugyanakkor a választópolgárok Európában mindenütt lényegesen racionálisabbak, békét akarnak, és nem tartják helyesnek a korlátlan fegyverszállításokat Ukrajnának. A tűzszünet és a béketárgyalás az egyetlen esély arra, hogy a világháborúval fenyegető még nagyobb veszélyeket elhárítsuk - tette hozzá.

Gulyás Gergely az orosz-ukrán háborúból való kihátrálás reális útjának azt tartja, ha az amerikai adminisztrációban következik be változás a novemberi elnökválasztáson. Június 9-e egy fontos lépés ebbe az irányba, de természetesen kell hozzá Amerika is - jegyezte meg.

Arra is kitért: nem lát olyan baloldali pártot, amely ne lenne háborúpárti, és olyat különösen nem, amely az ezzel kapcsolatos nemzetközi nyomásnak képes lenne ellenállni.

Arról, hogy

a Fidesznek lesz-e frakciója az új EP-ben, Gulyás Gergely azt mondta: "Ez csak rajtunk múlik, ahogy eddig is rajtunk múlt".

Szerinte, amikor az Európai Néppártból kiléptek, akkor is lett volna lehetőségük, hogy két frakció közül valamelyikhez csatlakozzanak. A kilépést törvényszerűnek nevezte, szerinte ez előbb vagy utóbb mindenképp megtörtént volna, mert néppárt a balliberális pártokkal kötött szövetséget.

Önkormányzati választás

Önkormányzati választásokon a miniszter arra számít, hogy a "papírforma" szerint a legtöbb helyen a hivatalban lévő polgármester tudja megnyerni a választást. Budapest esetében ebben nem biztos - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester elmúlt ötéves teljesítményét elemezve nehezen lehet arra a következtetésre jutni, hogy neki még egy ötéves megbízatást kellene adni.

Gulyás Gergely szerint "tudomásul kell venni", hogy

Budapest sokkal kevésbé konzervatív város, mint a kisebb települések, de

így is a "legkonzervatívabb európai főváros", hiszen a kormánypártok több mint 40 százalékos eredményt tudnak elérni itt.

Soha nem szabad feladni azt a reményt, hogy a kormánypártok többségbe kerülhetnek, ahogy Tarlós István főpolgármester időszakában történt - mondta, támogatásáról biztosítva Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölttel kapcsolatban azt mondta: szakértőként hozzáértése nem kérdőjelezhető meg, azt pedig - tette hozzá - "majd meglátjuk, bejön-e vagy sem", hogy politikai szerepre vállalkozott.

Arról, hogy az önkormányzati választás országos szinten is visszajelzés lehet a pártok számára, a miniszter azt mondta:

a megyei közgyűlések adják a legjobb visszajelzést,

hogy a pártok milyen eredményt érnének el, ha most egy országgyűlési választás lenne.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett: 2019-ben ellenzéki győzelem született Budapesten, mind a fővárosi önkormányzat tekintetében, mind a kerületek többségében, de ettől még a 2022-es választásokon "soha nem látott győzelmet" aratott a Fidesz-KDNP.

"6 millióval a 800 ezer ellen"

Az önkormányzati és európai parlamenti választás összefüggéséről szólva a miniszter azt emelte ki: az önkormányzatokat is érinti, hogy Magyarország a neki járó európai uniós forrásokhoz milyen mértékben jut hozzá, és az elmúlt ciklusban Európai Parlamentben olyan képviselők is voltak Magyarországról, akik megtettek azért, hogy Magyarország ne kaphassa meg ezeket a pénzeket.

Szerinte a Momentum képviselői "abszolút élen jártak a hazaárulásban", és "nagy versenyben maradt csak le" Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció.

"Amikor az öt évet értékeljük, akkor természetesen értékelni kell azt is, hogyha valaki egyébként nettó 6 millió forintért azért dolgozott, hogy egy tanár ne kereshessen bruttó 800 ezer forintot" - fogalmazott.

Magyarország maximálisan felkészült az Európai Unió soros elnökségére - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. "Mi teszünk egy nagy szívességet" az Európai Uniónak, hogy egy olyan kormány irányíthatja - a megszabott szűk keretek között - hat hónapon keresztül Európát, amelynek van tapasztalata, és hozzá tud járulni Európa előrehaladásához.

Jelezte: az EP-választások eredménye döntő fontosságú abból a szempontból, hogy ki lesz a bizottság elnöke, és Ursula von der Leyen jelenlegi elnöknek akkor van esélye az újrázásra, ha az Európai Néppárt egyértelmű győzelmet arat. Ez nem zárható ki, de biztosnak sem tekinthető - tette hozzá Gulyás Gergely, aki szerinte sokkal jobb lenne, ha a jövőben egy másik bizottsági elnök állna a testület élén, mert az Európai Bizottság az elmúlt öt évben nem nagyon hozott olyan döntést, amely időtállónak, távlatosnak, Európa szempontjából helyesnek bizonyult volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×