Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megállt a kötelező biztosítás díjának csökkenése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank - mint pénzügyi felügyelet - honlapján közzétették a biztosítók a jövő év első napjától alkalmazandó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tarifáikat.

Idén először nem napilapokban, hanem a felügyelet-, a biztosítók saját-, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján jelentek meg a tarifák. Eddig 15 biztosító közölte az új tarifáját, amely azoknak szól, akiknek az év utolsó napja a kgfb forduló napja. Amelyik biztosító szombaton nem tesz közzé új tarifát, annak a régi él tovább, változatlanul.

A kötelező biztosítás fordulónapja annak esik az év végére, aki 2010 előtt vásárolta a járművét, az azt követően vásároltak kgfb-biztosításának a vásárlás napja a fordulónap, vagyis az akkor érvényes tarifák szerint választhatnak biztosítót.
A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az összes gépjármű kétharmadának még az év utolsó napján jár le a kgfb-je, és az új biztosítás január elsejétől érvényes. A segédmotor-kerékpárokat nem számítva 4,021 millió jármű közül 2,652 millió tartozik ebbe a körbe.

A magánszemélyek tulajdonában álló személyautók között még magasabb, 69 százalékos ez az arány: a 2,5 millióból 1,78 millió személygépkocsit érinthet az idei kgfb kampány. Ennek ellenére idén is arra lehet számítani, hogy az autósok túlnyomó többsége - mintegy 75-80 százaléka - nem él a változtatás lehetőségével és fenntartja korábbi kgfb-szerződését - áll a MABISZ csütörtöki közleményében.

Az MNB - mint pénzügyi felügyelet - a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a biztosítási évforduló december 31., akkor a november 2-ig meghirdetett díjtarifa lesz érvényes a kgfb szerződésre.

Annak a biztosítónak, amely erre az évre vállalta a kgfb-t, a biztosítási évfordulót megelőző 50. napig köteles írásban értesíteni a szerződőt az új biztosítási évre fizetendő díjról. Így - amennyiben a biztosítási évfordulója december 31. - az értesítést november 11-ig kell megkapnia a jármű tulajdonosnak. Amennyiben nem szerződik át másik biztosítóhoz, a következő évre automatikusan a jelenlegi biztosítója által, a 2014. január 1-jére meghirdetett díjak lesznek érvényesek.

Aki úgy dönt, hogy biztosítót vált, fel kell mondania a jelenlegi biztosítójánál a szerződését, és új szerződést kell kötnie az új biztosítóval. A kgfb szerződést a biztosítási évforduló előtt legkésőbb 30 nappal lehet írásban felmondani úgy, hogy a felmondás legkésőbb addig - igazolhatóan - eljusson a biztosítóhoz. Ha a biztosítási évforduló december 31., akkor a felmondásnak legkésőbb december 1-én be kell érkeznie a biztosítóhoz.

Amennyiben az előző biztosítás felmondása nem jogszerűen történt - például elkésett - , akkor az új kgfb szerződés abban az esetben sem tekinthető érvényesnek, ha az díjjal rendezett. Emelték a díjakat a biztosítók

Biztosítás.hu alkuszi portál szerint akár 1,5 millió autósnak is emelkedhet a kötelező gépjármű-feleleősségbiztosítás (kgfb) díja a szombaton hajnalban megjelent 2014-es biztosítási tarifák alapján. A Netrisk.hu is arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú évek után megáll az kgfb átlagdíjak csökkenése, és az idei kampányban akár 6-8 százalékos átlagos díjemelkedésre is számítani lehet.

A Netrisk szerint a biztosítók a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a jó ügyfelek megtartására.

A Biztosítás.hu ismerteti: a biztosítók által előzetesen is beharangozott díjemelés átlagosan az 5, esetenként pedig a 100 százalékot is eléri. A díjemelés mellett a biztosítók több tízezer károkozó autós szerződését is felmondhatják novemberben.

Emlékeztetnek: szombaton hajnalban több mint 100 oldalon tette közzé 15 hazai biztosító a 2014 január elsejétől érvényes kötelező felelősségbiztosítási díjakat. Bár a január 1-ei évfordulóval rendelkező autósok száma jelentősen csökkent az elmúlt években, még így is közel 2,5 millió autóst érint a soron következő novemberi kampány.

Az autósoknak - eltérően az előző években megszokottól - ezúttal nem a nagyobb megtakarítást, hanem a kisebb díjemelést kell majd megtalálniuk, ami nem lesz egyszerű a díjemeléseket elnézve.

A tavalyi kampányban a középmezőnyben végző Groupama 10, a jól szereplő Genertel pedig 5-8 százalékos díjemelést hajtott végre átlagosan előző évi díjaihoz képest.

Az Uniqa, a Wáberer és a KÖBE 4-5 százalékkal emelte új ügyfeleknek szóló díjajánlatát, míg a Signal, a Posta és az Aegon emelése az infláció mértékével azonos. A K&H és az Union Biztosító nem emelte ugyan tavalyi árait, bár a máluszos ügyfelek esetében a K&H 50 százalékkal növelte pótdíját - írta a Biztosítás.hu.

Az új díjak mellett az idei kampány nagy kérdése, a károkozó autósok kezelése lesz, miután a biztosítók felmondásokkal tisztítják meg állományukat a károkozó ügyfelektől. A felmondás tízezreket érinthet, mivel minden 100 autósból 4 kárt okoz. A Biztosítás.hu szerint azonban az így "elküldött" autósok találhatnak majd maguknak másik, olcsó biztosítót, bár egyes tarifákban már megjelent egy 100 százalékos pótdíj, mely a felmondott szerződésekkel bíró új ügyfelek esetén alkalmazandó.

A díjemelések és a pótdíjak mellett (jobbkormányos autó pótdíja mostantól például 300 százalék) kevés idén az új kedvezmény - állapítja meg a portál.

A díjak csökkentését, mindössze két társaság - az MKB és az ASTRA Biztosító - jelentette be. Az MKB új ügyfeleknek szóló díjait 10 százalékkal csökkentette, az ASTRA pedig a piaci árakhoz "igazította" tarifáját.

A január 1-ei évfordulós dátummal rendelkező autósok hétfő reggeltől kalkulálhatnak az internetes oldalakon, ahol a jelenlegi biztosítójuk 2014-re szóló díját és a többi társaság nekik szóló jövő évi ajánlatait is megtekinthetik. Az érintett ügyfelek biztosításukat írásban, december 1-én éjfélig mondhatják fel biztosítójukhoz eljuttatott levélben.

A Netrisk szombati közleményében ismerteti: egyes, a tavalyi évben magasabb díjjal jelentkező biztosítók ugyan csökkentették idei díjaikat, de azok még így is a tavalyi átlagdíj felett maradnak. Ugyanakkor egy biztosító olyan díjakkal jelent meg, amely szinte bizonyossá teszi, hogy nem törekszik új ügyfelek szerzésére, és a kgfb jelenlegi kritikus jövedelmezőségi szintje miatt az is elképzelhető, hogy elhagyja a kötelezős piacot.

Jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest idén sem lesz tapasztalható. Komolyabb hatású új kedvezményt a biztosítók nem vezettek be, ismét az éves díj egyösszegű befizetésével, a bankszámláról történő fizetéssel (bankkártya, utalás, inkasszó), illetve az elektronikus kommunikációval érhető el a legnagyobb (egyenként 10, de akár 25 százalékot is elérő) mértékű kedvezmény. Fontos tudni, hogy a kedvezmények mértékét a biztosítók az idén is limitálják, új kötésnél általában 45-55 százalékos a kedvezményplafon.

A díjtarifák bonyolultsága a korábbi évekhez képest nem csökkent, sőt, a biztosítók a pontosabb szegmentálás érdekében új szempontokat is figyelembe vesznek. Új elem például, hogy a minimáldíj mellett bizonyos feltételekhez kötötten megjelent a maximum díj is, de létezik már a jobbkormányos autók pótdíja, és bővül azon biztosítók köre is, amelyek az üzemanyagtípus alapján is különböző szorzószámokat alkalmaznak.

Az eddigi tapasztalatok szerint az autósok közel fele a rendelkezésre álló utolsó 8-10 napban dönt a biztosításváltásról. Idén először találkozható olyan kedvezmény, amely a kampány első két hetében végrehajtott tranzakciókat további kedvezménnyel díjazza. Mindez azt eredményezi, hogy a két nappal későbbi díjhirdetés miatt amúgy is lerövidülő kampányban célszerű már az időszak első heteiben körülnézni a legkedvezőbb ajánlatokat vadászó autósoknak - teszik hozzá.

A Netrisk már vasárnap lehetővé teszi oldalain a díjak teljes körű összehasonlítását, illetve az ehhez kapcsolódó felmondási és szerződéskötési lehetőségeket. Az év végi időszakban nem csupán a január elsejei, hanem a januári vagy februári évközi évfordulóval rendelkező autósok is érintettek - jelzik.