Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A másik Csinszkát mutatja be a MODEM

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Boncza Berta Ady Endre halála utáni életét mutatja be a debreceni MODEM \"A másik Csinszka\" című tárlata. A kiállításon többek között a költőnő második férjének, Márffy Ödön festőművésznek több képét is láthatják az érdeklődők - mondta az InfoRádiónak Rockenbauer Zoltán, a kiállítás kurátora.

Bár Ady Endre temetése után néhány héttel már Babits Mihállyal kezdett kapcsolatot, Boncza Bertát megrázta férje halála - mondta az InfoRádiónak a debreceni MODEM-ben nyílt A másik Csinszka című kiállítás kurátora. Rockenbauer Zoltán hozzátette: a fiatal, mindössze huszonöt éves nő nem akart beleragadni a nemzet özvegyének szerepébe: tovább szeretett volna lépni, erről írt versében pedig Petőfi Sándor feleségéhez, Szendrey Júliához hasonlította magát.

Azt még Csinszka ellenségei is elismerték, hogy nagy odaadással gondozta az egyre betegebb Adyt; számára a költővel való házasság - ahogy egyik méltatója fogalmazott - nem volt más, mint betegápolás, férje halála pedig egyfajta megkönnyebbülést, tehertől való megszabadulást is jelenthetett  - magyarázta Rockenbauer Zoltán.

Megözvegyülése után új fejezet kezdődött Boncza Berta életében - innen a kiállítás címe is -, amelyben a legnagyobb szerepet a Márffy Ödönnel festővel 1922-ben kötött házassága játszotta; a MODEM tárlatán azokat a képeket is megnézhetik az érdeklődők, amelyeket a művész róla festett.

Márffy több mint félszáz olajképet és pasztellt, valamint sok tucat akvarellt, grafikát és litográfiát készített feleségéről. E művek túlnyomó része arckép, de akad közöttük akt, és az ekkoriban kedvelt kerti és társasági jeleneteken is gyakran feltűnik Csinszka alakja.

A kiállítás ugyancsak Márffy e periódusában készült festményein keresztül mutatja be a házaspár környezetét, a villát és annak lakóit, a kerti munkát és a virágokat, gyümölcsöket, a belőlük készült csendéleteket - mondta a tárlat kurátora.

Hanganyag: Szépvölgyi István