eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Tölgyessy Péter szerint az MSZP nyugdíjas érdekképviseletté válik

A biztos befutónak tűnő Fidesz a kockázatkerülést választotta, az MSZP jobb híján a bevált populizmussal jön, a Jobbik a második félidőre bekeményít, és befuthat az MDF és az LMP is - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász hozzátette: a pártok a kampányban eddig érdektelen témákról tusakodtak.

Az előttünk álló választásnak óriási a tétje, hiszen olyan változások jöhetnek, amelyek mindent felforgathatnak és új közéleti időszámítást hozhatnak. Ennek ellenére a győztes személye soha nem tűnt még ennyire biztosnak, ez pedig meghatározza az egész kampányt, és jócskán csökkenti annak tétjét - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádióban.

A pártok eddig érdektelen témákról tusakodtak, a társadalom pedig egyszerűen nem tanult meg élni a szabad választás lehetőségével, nem tud eligazodni a mondatok között, és szinte ukrán módon csak az ajándékokat várja.

A tájékozódásban a sajtó és a véleményvezérek sem igazán segítenek, mert vagy rágódnak az eléjük dobott csontokon, vagy fenntartás nélkül a pártok által mondottakat képviselik, így aztán nincs, aki őszinte beszédre kényszerítse a pártokat, a programokról pedig alig tudni valamit - tette hozzá az alkotmányjogász.

Orbán nem ment bele a hazugságcsapdába


A most biztos befutónak tűnő Fidesz érthető módon a kockázatkerülést választotta, ráült az eredményre, hallgat a konkrét tervekről és igyekszik minél kevesebbet mondani. Az 1994-ben még az őszinte beszédben hívő Orbán Viktor mostanra rájött, hogy a politikusok áruja a hit és a reménység, a győztes pedig az, aki hihetőbben együtt tud álmodni a közönséggel . fogalmazott Tölgyessy Péter.

Úgy véli, pénteki országértékelő beszédében Orbán Viktor ügyesen elkerülte az ígérgetést, hogy ezzel kivegye magát a készülődő hazugságcsapdából. A Gyurcsány-kormányt bírálta ugyan, de a Bajnai-kabinet munkájáról gyakorlatilag nem beszélt, kapitalizmuskritikája nem volt durvább, mint eddig, a felelősségre vonásról pedig beszélt ugyan, de egy tréfával elütötte.

Az elemző szerint könnyen lehet, hogy a Fidesz-elnök nem is gondolta végig a folytatást, ám nem is akarja ezzel a mai cselekvőképességét rombolni.

Az Orbán-beszéd nagyon középre célzott, retorikailag minden magyart megpróbált elérni, és most először került elő a kétharmad fontossága is - hívta fel a figyelmet Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász szerint ez nyilvánvalóan nem véletlen, ha ugyanis a szavazók egyéniben a Fideszre, listán a Jobbikra szavaznak, ez számításai alapján kevés lenne a legnagyobb ellenzéki pártnak a kétharmadhoz, nem beszélve a bizonytalanokról, akik között sok lehet a szocialista, de az LMP is vihet még el jó néhány voksot.

Mi a közös a Fideszben és a Jobbikban?


A Jobbikról Tölgyessy azt mondta, a párt élesen fogalmaz ugyan, de megfogalmazásai nagyrészt metaforák, a NATO-val való kapcsolatunk vagy a csendőrség ügyében például a kemény szavak ellenére sem látni tisztán. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra: a Jobbik tökéletesen tisztában van azzal, hogy a Fidesz a legnagyobb riválisa, komolyan számít is a második szavazatra, és az első forduló után nyilván sokkal élesebben szólal majd meg, mint most.

A Fideszben és a Jobbikban az a közös, hogy mindketten a szocialistákat ütik, ami ilyen nyolc év után teljesen érthető is - mondta Tölgyessy Péter. Az MSZP most kétségbeesetten próbálja keresni a pozitívumokat, kampányában részben a Bajnai-kormány sikeres válságkezelésére épít, és egyértelműen a kádári kisembert célozza meg.

Ez a stratégia tökéletesen érthető, hiszen itt óriási tartalékok lehetnek, mert aki 1994 óta ide szavaz, nehezen voksol majd máshova, ám a koalíciós botrányok ezt a réteget is alaposan elbizonytalaníthatják - tette hozzá az alkotmányjogász.

Arra is figyelmeztetett, hogy a már most vesztesként viselkedő, magyarázkodó, védekező MSZP hiteles emberek híján nem hirdethet új kezdetet, így viszont nem igen tehet mást, minthogy előjön a régi, bevált populizmussal, és konkrét "jótéteményeket" ígér a választóknak.

Akár meglepetés is jöhet

Az MSZP ezzel a stratégiával egyre inkább egy nyugdíjas érdekképviseletté válik, nem tud már egyensúlyozni, nincs reformer, technokrata arca, így pedig utat nyithat a Bokros Lajos képviselte MDF előtt, amelynek szavazóközönsége akár még a tizenöt százalékot is elérheti - mondta Tölgyessy Péter.

Bokros Lajost egy élő mítosznak nevezte, akit ugyanakkor folyamatosan rombolnak Dávid Ibolya alkui. Programja nem új, a régi elemek köszönnek vissza MDF-es színekben, és sok olyan állítás is szerepel benne, ami nehezen hihető, a cél azonban az alkotmányjogász szerint nem is feltétlenül a hitelesség, és ha Bokros Lajossal az MDF-nek mégis sikerül az áttörés, akár meglepetés is jöhet.

A Lehet Más a Politikáról az alkotmányjogász azt mondta, az egy "becsületes politikusokból" álló, kapitalizmust tagadó, alternatív, zöld tömörülés, amelyből ugyanakkor az infrastruktúra mellett hiányzik az erő is, de annyira kellene a változás, hogy akár még ez a párt is célba érhet.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×