eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Döbbenetes összegű tartozást nem képes behajtani az APEH

Döbbenetesen magas összegű, 1 579 milliárd forintnyi köztartozást halmoztak fel a magánszemélyek és a gazdasági élet szereplői együttvéve. Ennek a kintlévőségnek kétharmada gyakorlatilag behajthatatlan: 1 046 milliárd forint várhatóan nem folyik majd be az államkasszába.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az APEH idén behajthatatlanság miatt 36 milliárd forint kintlévőséget törölt, több mint egymillió adózó tartozik az adóhatóságnak. A feketelistán két olyan külföldi név is szerepel, amely megegyezik multinacionális cégek hazai kirendeltségeinek dolgozó személyek nevével, és rajta van a listán Dragóner Attila és Katzenbach Imre labdarúgó is.

A Népszabadság arról számol be, hogy az egyetemek szinte biztos, hogy tulajdonba kapják vagyonukat, elsősorban is az épületeket, s mindazt, amit most használnak. Az erről szóló korábbi, Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselő által jegyzett javaslatot az ellenzék, a szakszervezetek, és a hallgatói önkormányzatok egy része is elutasította, burkolt és ártalmas privatizációnak minősítette. Egy szocialista módosító indítvány után azonban, amely biztosítékokat kínált a vagyonfelélés vagy -kimentés megakadályozására, hirtelen mindenki támogatta azt.

Az Indexen arról olvashat, hogy felére vágták a hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselők tiszteletdíját. Eddig egy helyi politikus alapilletménye 100 490 forintra rúgott, most már csak 50 ezer forint. A városatyák Lázár János fideszes polgármester javaslatára a többi közt megszüntették a tanácsnoki tarifákat, illetve eltörölték a bizottsági elnöki és bizottsági tagságért járó díjakat, így az elhúzódó válságra hivatkozva Hódmezővásárhely összesen évi 50 millió forintot takarít meg. Ennek viszont az az ára, hogy az eddig átlagban 160 ezer forintot kereső képviselő jövőre már csak a felét viheti haza, az eddig erre fordított évi 68 milliós kiadás azonban így 18 millióra mérséklődik.

A Világgazdaság cikke szerint fekete év jöhet a kamiongyárakra. Már találkozott a jégheggyel az európai kamiongyártás Titanicja, és a piaci előrejelzések szerint a süllyedés 2009 első negyedévére várható. Azt követően, hogy az elmúlt két évben kontinensszerte oly mértékben nőtt a szállítási igény, hogy a gyárak egyszerűen nem tudták kielégíteni a keresletet, az idei üzemanyagár-robbanás utáni pénzügyi válság gyökeresen ellenkező irányba fordította a piacot. A fogyasztók visszafogják a vásárlásokat, emiatt kevesebb árut rendelnek a kereskedők, s természetesen csökkent a késztermék-, az alkatrész- és az alapanyag-szállítás iránti igény is.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy átalakulhat a mobilpiac. Még több mint két hetet kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, mely cégek jelentkeznek a Nemzeti Hírközlési Hatóság által meghirdetett frekvenciapályázatra, amelynek eredményeképp akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet Magyarországon. Az előfizetők száma alapján telítettnek tűnő piacra betörni szándékozó cégek a szolgáltatások bővítésében látnak nagy lehetőségeket - kérdés, mennyire számoltak üzleti terveikben azzal, hogy az uniós döntések nyomán várhatóan alacsonyabban kell megszabniuk egyes tarifákat, az sms-roaming díja például nem lehet több 11 eurócentnél.

A penzcentrum.hu összeállításából kiderül, a háztartáson belül hol, mivel spórolhatjuk meg a legtöbb energiát. Példaként említi, hogy nem is gondolnánk, hogy mennyi áramot vesznek fel bizonyos készülékek, még amikor kikapcsolt állapotban is vannak. A pénzügyi portál tehát azt tanácsolja, hogy áramtalanítsuk a használaton kívüli készülékeket, este lehetőleg csak abban a helységben égjen a villany, amelyikben tartózkodunk. A nyári hónapokban érdemes csínján bánni a klímával, a fürdőszobában tekerjük alacsonyabb hőfokra a bojlert, tapasztaljuk ki az elektromos tűzhelyünk hatékonyságát és cseréljük le a régi áramzabáló hűtőnket és mosógépünket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×