eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Országos káoszt okoz a vasutasok sztrájkja

Budapesten a vasúti dolgozók jelentős része támogatja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének hétfő hajnali 3 órakor kezdődött munkabeszüntetését - közölte az érdekképviselet vezető ügyvivője. Közben a MÁV sajtófőnöke arról számolt be, hogy a budapesti nagy pályaudvarokon kialakult helyzet miatt a kelenföldi, a rákospalotai és az újpesti állomásokról indulnak és érkeznek a vonatok.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete vezető ügyvivője az InfoRádióban elmondta: a fővárosban a vasúti dolgozók többsége támogatja a hajnalban kezdődött munkabeszüntetést.

Gelencsér László hozzátette: erős a készültség Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, a Balaton körül és Záhonyban is.

A vezető ügyvivő hozzátette: a fővárosban a Déli, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a jegy- és kocsivizsgálók, valamint a forgalmisták sztrájkja miatt szünetel a vasúti közlekedés.

"A különböző szakmai csoportok részvétele más és más, a műszaki előkészítők és a kocsivizsgálók országosan szinte 100 százalékosan részt vesznek a sztrájkban, ennek köszönhető, hogy gyakorlatilag az egész hálózaton általános a munkabeszüntetés" - jelentette ki Gelencsér László az InfoRádióban.

Áll a forgalom

"Jelentős a sztrájktámogatottság Budapesten a legnagyobb pályaudvarokon. A Déli, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, forgalmisták léptek sztrájkba. A főváros legnagyobb pályaudvarain jelenleg áll a forgalom" - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezető ügyvivője.

Gelencsér László a távirati irodának elmondta: a Nyugati pályaudvarról hajnali 4 óra után indult el egy vonat, egy kiskunhalasi vonatvezető hölgy irányításával.

A műszakváltások miatt bizonytalan a vonatok indulása és érkezése az egész országban. Pusztaszabolcson például azt közölték az utasokkal, hogy elindul egy vonat Budapestre a Déli pályaudvarra, de a közben leváltott dolgozók helyére sztrájkolók léptek, így a vonat biztosan nem tud sem elindulni, sem megérkezni úti céljához.

Sztrájk a Keleti, a Déli és a Nyugati pályaudvaron

Közben a MÁV sajtófőnöke arról számolt be, hogy a budapesti nagy pályaudvarokon kialakult helyzet miatt a kelenföldi, a rákospalotai és az újpesti állomásokról indulnak és érkeznek a vonatok.

Kavalecz Imre közölte: nem sztrájkolnak a Budapest-Győr, a Budapest-Székesfehérvár, valamint a Kőbánya-Kispest-Lajosmizse vonalon, továbbá Zalaegerszegen és Veszprémben is dolgoznak az alkalmazottak.

A vasúttársaság sajtófőnöke hozzátette: várhatóan a Miskolc-Pécs vonalon is sikerül megszervezniük a közlekedést.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete azután döntött a sztrájk folytatásáról, hogy tegnap nem tudott megállapodni a bérkövetelésekről a vasúttársaság vezetésével.

Az érdekképviselet szerint a hétfő délelőtt 11-kor kezdődő tárgyalások eredményétől függ, hogy meddig tart a munkabeszüntetés.

Elfogadják

A vasutassztrájk miatt eddig nem választották sokkal többen a BKV járatait a bevezető vonalakon, a gépkocsiforgalom azonban megerősödött a vasúttal párhuzamos utakon - mondta az InfoRádiónak a BKV fődiszpécsere.

Szántó Ferenc közölte: a két fél között megállapodás született arról, hogy a BKV Zrt. a sztrájk idején elfogadja a MÁV-bérleteket az agglomeráció és a budapesti állomások között közlekedő járatokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×