eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jön a Dakart helyettesítő Közép-Európa-rali

Áprilisban Magyarországon rendezik meg az elmaradt Dakar-ralit, Közép-Európa-rali néven. A Dakar licenctulajdonosának tájékoztatása szerint eddig közel kétszázötven nevezés érkezett, többségük az elmaradt Dakar-ralin indult volna.

Közép-Európa-rali néven áprilisban Magyarországon rendezik meg az elmaradt Dakar-ralit - értesült a Népszabadság. A több mint egymillió euróba kerülő futam részleteit hétfőn jelentik be. A program várhatóan Budapestről indul áprilisban, majd további négy magyarországi és három erdélyi szakasz után Balatonfüreden tartják a díjkiosztót. A gyorsasági szakaszokat honvédségi lőtereken tartják majd, s ahogyan a Dakar-rali esetében, itt is három járműkategóriában (motorkerékpár, autó és kamion) lehet majd rajthoz állni. A Dakar licenctulajdonosának tájékoztatása szerint eddig közel kétszázötven nevezés érkezett, többségük az elmaradt Dakar-ralin indult volna.

Egyetlen fillérrel sem támogatja a felsőoktatási tankönyvek fejlesztését és gyártását az oktatási tárca - írja a Magyar Nemzet. Az új kiadványok támogatása és a hallgatóknak járó árkedvezmény helyett csak a könyvtáraknak ad némi pénzt, hogy a rászorulók kikölcsönözhessék a kiadványokat. A könyvtáraknak azonban a vásárláshoz önerőre van szükségük, ami sokuknak nincs, ráadásul a kötetek a folyton változó tananyag miatt néhány év alatt elavulnak. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a lapnak elmondta, személyesen is egyeztetett Manherz Károllyal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárával, de nem sok eredménnyel; tavaly nem kaptak pénzt fejlesztésre és gyártásra, s ezt visszamenőleg sem kompenzálják.

A Napi Gazdaság azt írja, az adóhatóság 2006 szeptembere óta már több mint 5400 adószámot törölt, emellett több mint ötezer felfüggesztett adószámú vállalkozás várja jelenleg is sorsát. Szakértők szerint néhány évig még eltart, amíg a felfüggesztésnek köszönhetően valódi tisztulás lesz. Ez a megoldás nemcsak az adóhatóság számára hasznos, hanem a jóhiszeműen eljáró vállalkozásoknak is segítséget nyújt az APEH honlapján elérhető lista. Ha ugyanis egy társaság fiktív céggel szerződik, könnyedén az adóhatóság előtt találhatja magát, ráadásul a felfüggesztés időszaka alatti kifizetések után áfa nem igényelhető vissza.

Egyelőre nem érződik recessziós hangulat a hazai álláspiacon, az év első hónapjában a cégek folyamatosan toborozták az új kollégákat - írja a Világgazdaság. Az idén 56 ezerrel többen juthatnak munkához, mint tavaly. A lassuló gazdaság és a kedvezőtlen pénzpiaci változások miatt azonban a bővítési tervek az idén is meghiúsulhatnak. Elbocsátásokra kell számítani például a közszférában, és apad a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma is. Ha azonban a prognózis helytálló lesz, akkor a legnagyobb létszámnövekedésre a kereskedelemben, a gépiparban, az ingatlanügyek és a gazdasági szolgáltatások terén, a vendéglátásban, valamint a szállítás, raktározás területén működő vállalkozásoknál lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×