eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hétfőn hajnali három órától folytatódik a vasutassztrájk

Hétfőn hajnali három órától folytatódik a vasutassztrájk - jelentette be Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke vasárnap. Az érdekképviselet a MÁV, illetve a MÁV-Start Zrt. vezetésével sem tudott megállapodni a bérkövetelésekről. A VDSZSZ elnöke az InfoRádióban elmondta: határozatlan időre hirdették meg a munkabeszüntetést, és a további tárgyalások eredményétől függ, hogy meddig folytatják azt.

Eredménytelenül zárult a tárgyalás a bérkövetelésről és a sztrájk ideje alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásról vasárnap a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között, a sztrájk hétfőn hajnali három órától folytatódik - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a megbeszélést követően.

A VDSZSZ a MÁV Zrt.-vel hétfőn 11 órakor, a személyszállító céggel pedig 16 órakor folytatja a tárgyalást.

Gaskó István a megbeszélés követően az InfoRádiónak elmondta: a bérkövetelést illetően semmit sem lépett előre a MÁV, így a sztrájk folytatódik. A VDSZSZ elnöke kiemelte, hogy határozatlan időre hirdették meg a munkabeszüntetést, és a további tárgyalások eredményétől függ, hogy meddig folytatják azt.

Gaskó István hangsúlyozta: a MÁV hibájából az elégséges szolgáltatásokról sem született egyezség, így a szakszervezet egyetlen vonat elindulását sem tudja garantálni. Hozzátette: ajánlatuk szerint legalább 400-500 járat közlekedett volna hétfőn, de a vasúttársaság ezt elutasította, és ragaszkodott ahhoz, hogy csaknem 2 ezer vonat induljon el.

A VDSZSZ elnöke kiemelte, hogy a szervezetnek több hónapra elegendő pénze van a sztrájkalapban.

Kiszámíthatatlan lesz a közlekedés

A MÁV Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban hangsúlyozta: álláspontjuk szerint sem jogi, sem gazdasági alapja nincs a sztrájknak, illetve a bérköveteléseknek.

Heinczinger István az elégséges szolgáltatásról elmondta: a társaság azt kérte, hogy a járatok 50 százaléka közlekedjen, a VDSZSZ azonban csak 10 százalékot ajánlott, amit nem tudtak elfogadni.

Kiemelte, hogy megállapodtak a Volánnal és a BKV-val, hogy elhúzódó sztrájk esetén együttműködnek az utasok érdekében.

Kavalesz Imre, a MÁV sajtófőnökének tájékoztatása szerint a sztrájk alatt kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés, késésekre, járatkimaradásokra, útvonalrövidülésekre kell számítani.

A Volán felkészül

Felkészülnek a Volán társaságok a holnap hajnalban kezdődő vasutassztrájk miatt megnövekedő forgalomra - mondta a társaság sajtóreferense az Inforádiónak. Sajó Zsuzsanna kiemelte: ahol van rá lehetőség és szükséges, több buszt indítanak majd. Akiknek érvényes MÁV-béreletük van, ingyen utazhatnak a Volán járatain, de a vonatjegyeket nem tudják elfogadni.

A BKV - a vasúttársaság közlése szerint - szintén elfogadja a MÁV-bérleteket.

A VDSZSZ azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

A VDSZSZ követelései alátámasztására február 1-jén, péntek hajnal 3 órakor határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdett, amelyet délben felfüggesztett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×