eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az adóelkerülés trükkjeinek kék könyve

A ma reggeli újságok egyebek mellett az adóelkerülés magasiskolájáról, azaz az alkalmi munkavállalásról, valamint a kormányzathoz közel álló társadalom-, és gazdaságkutatók állami támogatásairól írnak. Lapszemle.

A Népszabadság szerint az alkalmi munkavállalói könyvek használatának jelentős szigorítását tervezi a szaktárca, mert az elmúlt egy évben az egész ország területén - szinte minden foglalkoztatási ágazatban - ugrásszerűen megnőtt a hétköznapi nyelven "kék könyvvel" elkövetett visszaélések száma.

Az alkalmi munkavállalói könyvet eredetileg a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban dolgozó idény- és szezonális munkások számára találták ki, és kiválthatják olyan magánszemélyek is, akik otthon kertészt, gyermekfelügyelőt vagy bejárónőt foglalkoztatnak alkalomszerűen.

Az alkalmi munkavállaló kék könyvébe közteherjegyet kell ragasztani a járandósággal arányos mértékben. Ha például valaki egy napra 1800-2400 forint közötti bért kap, akkor 400 forintos jegyet kell beragasztania, de ha 3600 forintnál többet keres naponta, akkor már 1100 forintos jegyet kell vásárolnia.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a kormányzathoz közel álló társadalom- és gazdaságkutatók nagyon jól járnak az Ecostat intézettel. A Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt szervezet tavaly több pénzt fizetett ki a holdudvarnak bizonyos "kutatásokra", mint amennyi a teljes éves költségvetése volt.

A Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt, főleg gazdaságkutatással foglalkozó cég 8 millió forinttal többet költött a külső cégeknek adott megbízásokra, mint amennyiből egész évben működnie kellett volna. És ez nem minden: a honlapon ugyanis csak az 5 millió forintos értékhatárt meghaladó megbízások olvashatók.

Egy kis ízelítő az Ecostat által fizetett megbízásokból: a Szonda Ipsos 107 milliót kapott, a kormányhoz közel álló személyek nevével fémjelzett Pénzügykutató Zrt. közel 60 millióval lett gazdagabb, de a miniszterelnökhöz közel álló Dessewffy Tibor érdekeltségei, vagyis a Demos kft. és az Ithaka Kht. is kaszálhatott 25 millió forintot.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×