eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szeteynek elege lett - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta a miniszterelnök Szetey Gábornak, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkárának lemondását. Ezt maga az érintett jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón. Szetey Gábor úgy fogalmazott: a mai, acsarkodó magyar politikai élet nem neki való. Hangsúlyozta: amit ennyi idő alatt lehetett, azt megtette posztján.

Az általa vezetett kormányzati Személyügyi Központ eredményei közül egyebek mellett az egységes vezetőképzés kidolgozását, valamint a munkaköri alapú illetményrendszer bevezetését emelte ki.

Szetey Gábor februárban távozik posztjáról, és annál a nagy dohánygyárnál folytatja pályafutását, ahonnan 2006-ban érkezett. --A Fidesz szerint a kormányfő gyengülését jelzi, hogy - Gál J. Zoltán után - rövid időn belül második bizalmasa távozik a kabinetből.

Orbán: nem a kormány politikájára

A Fidesz elnöke szerint a márciusi népszavazáson nemcsak a vizitdíjra, a kórházi napidíja és a tandíjra, hanem egy rossz kormányzati politikára is nemet mondhatnak az emberek.

Orbán Viktor az ellenzéki párt parlamenti frakciójának ülése előtt úgy fogalmazott: éppen ezért a Fidesznek el kell érnie, hogy a referendum érvényes és eredményes legyen. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: a népszavazás nem pártkérdés, nem lényeges, hogy korábban ki kire szavazott.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a társadalombiztosítás jövőjéről szóló törvényt nem lehet az emberek beleegyezése nélkül megváltoztatni, ezért a Fidesz véleménynyilvánító népszavazást kezdeményez február 11-én.

Hozzátette: ha ezt a kormánytöbbség nem engedi, akkor állampolgári kezdeményezésre ebben a témában várhatóan ősszel lesz referendum.

Az MSZP népszavazási kampányának koordinátora szerint a Fidesz elnökének célja a feszültség fenntartása. Juhász Ferenc úgy vélte: ez az oka annak, hogy Orbán Viktor már most a következő népszavazást tervezi.

Az SZDSZ a tandíj mellett

Az SZDSZ népszavazási kampányának irányítója szerint a tandíj bevezetése igazságosabb helyzetet teremt a felsőoktatásban. Horn Gábor az InfoRádióban azt mondta: most az egyetemisták, főiskolások mintegy fele végzi önköltséggel tanulmányait, csak azért, mert néhány ponttal kevesebbet szerezett a felvételin.

Úgy vélte: szükség van az alap- és középfokú oktatási intézmények térségi szintű együttműködésére, mivel a kis falusi iskolákban nem lehet megfelelő színvonalon oktatni.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke erre reagálva azt mondta: az oktatási tárca által megrendelt 2005-ös felmérésből kiderül, hogy a kistelepüléseken nem rosszabb az oktatás minősége.

Felmérés: eredményes lesz a referendum

A Századvég és a Forsense legújabb felmérése szerint valószínűleg a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazás mindhárom kérdése megkapná az eredményességhez szükséges számú igen szavazatot, ha most rendeznék a referendumot.

A január közepén 1000 ember megkérdezésével végzett adatgyűjtésben a válaszadók 64 százaléka közölte, hogy biztosan részt venne a népszavazáson. Közülük 74-80 százalék mondta, hogy teljesen, illetve inkább egyetért a felsőoktatási tandíj, a kórházi napidíj és a vizitdíj eltörlésével.

Az elemzés alapján a népszavazás eredményessége a mai állás szerint csak azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni.

Menesztették az osztrák konzult


Az osztrák külügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette és visszahívta állomáshelyéről a budapesti osztrák főkonzult.

Johann Deutsch az úgynevezett vízumügyben zajló tárgyalás keretében tett tanúvallomásában a bécsi tartományi bíróság előtt elismerte: hivatalba lépése, 2003 januárja után tudott arról, hogy a vádlottként szereplő alkonzul jogosulatlanul engedélyez vízumokat moldovai állampolgároknak, mégsem tett semmit.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×