Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem felelnek meg a követelményeknek, mégis gyógyítanak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 250 kórházi osztály működési engedélye szűnhet meg a közeljövőben. A "vétkük\": nem felelnek meg a biztonságos gyógyítás minimumkövetelményeinek, ezért most is csak ideiglenes engedélyük van - írja a Népszabadság. Az ÁNTSZ a napokban valamennyi osztály engedélyét, illetve az ahhoz szükséges feltételek meglétét ellenőrzi.

A lap úgy tudja, negyvenhat kórházban működik legalább egy osztály végleges működési engedély nélkül. Az intenzív osztályokon és az ország keleti régióiban a legrosszabb a helyzet. A berettyóújfalui kórházban 16 olyan osztály van, amelyik nem felel meg az előírásoknak. A legtöbb ideiglenesen működő kórházi osztály az egri kórházban van. Õket a nyíregyházi kórház és a Debreceni Egyetem követi.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy bár törvény tiltja, hogy a rendőrség tagjai politikai nyilatkozatot tegyenek, Bencze Jószef országos főkapitány mégis azt üzente az állománynak, hogy lehetőleg tartsák magukat távol a Magyar Gárdától. A törvénysértés miatt a Tettrekész Rendőrszakszervezet nyílt levélben fordult Takács Albert miniszterhez. A főkapitány nyilatkozatának előzménye egy hamis levél volt, amelyben ismeretlen elkövetők a Tettrekész Rendőrszakszervezet nevében arra buzdítják a rendőröket, hogy támogassák a Gárdát. Az állevél miatt a szakszervezet feljelentést fontolgat magánokirat - hamisítás és becsületsértés gyanújával.

Az index. hu arról számol be, hogy egy rendőrt elítélt, egy másikat felmentett egy bíró a 2006 szeptemberi zavargások alatt a kőbányai rendőrkapitányságon történt bántalmazások miatt. A bíró kimondta, hogy a rendőrök egy része biztosan hamisan tanúskodott. Egy másik bíró is ebben a szellemben nyilatkozott a rendőr tanúkról. A rendőrség a Fővárosi Bíróság két bírájának a rendőrök hamis tanúzásával kapcsolatos kijelentéseinek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja, reagált az Országos Rendőr-főkapitányság internetes oldalán a Fővárosi Bíróság egyik bírájának előző napi indoklására, valamint egy másik bíró nyilatkozatára.

A Világgazdaság arról számol be, hogy több műhelyben folyik a közbeszerzés szabályainak megújítása, nem titkoltan azzal a céllal, hogy csökkenjen a túlszabályozás, az egyéni részrehajlás, az összejátszás a pályázatok során. Egy jelentés szerint a közbeszerzéseknek csupán 10 százalékát folytatják le szabályosan. Több szakember megerősíti, mások viszont cáfolják ezt, egyetértés van viszont abban, hogy szükséges a közbeszerzési szabályok egyszerűsítése.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bőségesen eleget tettek tavaly a cégek különadó-fizetési kötelezettségüknek. A lap úgy tudja, hogy a decemberi adófeltöltéssel együtt összesen 178,6 milliárd forint folyt be a büdzsébe, ami közel 2 százalékkal több, mint amennyit a PM tervezett. A magánszemélyek is 16 százalékkal többet fizettek, mint amennyit tőlük vártak.

A penzcentrum.hu írása szerint kezdetét vette az Új Magyarország Mikrohitel program, aláírták az első szerződést. A hitelprogramra célja forrást biztosítani olyan szervezetek számára, melyeket a bankszektor nem képes finanszírozni a hitelezés területén, azonban képes volna a növekedésre. A program újszerűsége többek között abban rejlik, hogy a végrehajtás teljesen nyitott, s versenyszerű.

Hanganyag: Kálló Izabella