eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Okok, amelyek miatt betegen is dolgozunk

Nem mindig pontosak az adatok a betegek számáról, hiszen akik betegen is dolgozni mennek, nem jelennek meg a statisztikában. Az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetője szerint a munkáltatók több, jogilag szabályos eszközzel tudják rávenni arra alkalmazottaikat, hogy azok ne menjenek betegszabadságra. Lehockyné Kollonay Csilla hozzátette: nehéz megbecsülni, hány ilyen eset fordul elő.

A munkáltatók igyekeznek a dolgozókat rávenni arra, hogy ne vegyék igénybe a törvény szerint nekik járó szabadidőket - mondta az InfoRádiónak az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkajogi tanszékének vezetője.

Lehockyné Kollonay Csilla szerint nem számítanak megbecsült kollégának, akiknek egészségi problémáik vannak, betegeskednek, így létszámcsökkentés vagy átszervezés esetén ők kerülhetnek elsőként nehéz helyzetbe.

Sok munkáltató emellett olyan bérezési rendszert alakít ki, amely jutalomrendszert is magában foglal. Ennek egyik formája lehet a jelenléti jutalom, vagyis a munkavállaló automatikusan többletdíjazást kap azokra a napokra, amikor megjelenik a munkahelyen - tette hozzá a munkajogi szakértő.

A munkáltatók sokszor nem adják ki a szabadnapokat, ezért gyakori, hogy amikor megbetegszik a munkavállaló, arra ösztönzik, hogy először a rendes évi szabadságát vegye ki - magyarázta Lehockyné Kollonay Csilla.

Az ELTE munkajogi tanszékének vezetője szerint nem lehet megbecsülni, hányan mennek betegen is munkába, de közvetett adat erre nézve a táppénzes napok számának tavalyi 10 százalékos csökkenése.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×