Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Okok, amelyek miatt betegen is dolgozunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem mindig pontosak az adatok a betegek számáról, hiszen akik betegen is dolgozni mennek, nem jelennek meg a statisztikában. Az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetője szerint a munkáltatók több, jogilag szabályos eszközzel tudják rávenni arra alkalmazottaikat, hogy azok ne menjenek betegszabadságra. Lehockyné Kollonay Csilla hozzátette: nehéz megbecsülni, hány ilyen eset fordul elő.

A munkáltatók igyekeznek a dolgozókat rávenni arra, hogy ne vegyék igénybe a törvény szerint nekik járó szabadidőket - mondta az InfoRádiónak az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkajogi tanszékének vezetője.

Lehockyné Kollonay Csilla szerint nem számítanak megbecsült kollégának, akiknek egészségi problémáik vannak, betegeskednek, így létszámcsökkentés vagy átszervezés esetén ők kerülhetnek elsőként nehéz helyzetbe.

Sok munkáltató emellett olyan bérezési rendszert alakít ki, amely jutalomrendszert is magában foglal. Ennek egyik formája lehet a jelenléti jutalom, vagyis a munkavállaló automatikusan többletdíjazást kap azokra a napokra, amikor megjelenik a munkahelyen - tette hozzá a munkajogi szakértő.

A munkáltatók sokszor nem adják ki a szabadnapokat, ezért gyakori, hogy amikor megbetegszik a munkavállaló, arra ösztönzik, hogy először a rendes évi szabadságát vegye ki - magyarázta Lehockyné Kollonay Csilla.

Az ELTE munkajogi tanszékének vezetője szerint nem lehet megbecsülni, hányan mennek betegen is munkába, de közvetett adat erre nézve a táppénzes napok számának tavalyi 10 százalékos csökkenése.

Hanganyag: Gál Ildikó