Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább nő a kormányzati negyed költsége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 8,5 milliárd forintért megvásárolt Nyugati pályaudvar melletti MÁV telek mellett eddig 632 millió forintot emésztett fel a megállított kormányzati negyed ötlete, azonban ez az összeg vélhetően még tovább emelkedik. Ugyanis az elvetélt beruházásért felelős programirodát még majdnem egy évig működtetik.

A kormányszóvivő szerint a kormányzati negyed projektiroda az év végéig a fővárossal és az érintett kerülettel elkészíti a végleges városrendezési tervet, majd elszámol, amit az Állami Számvevőszék ellenőriz.

Bár a projekt vélhetően az eredetileg eltervezett formájában már soha nem valósul meg, Budai Bernadett mégis arról beszélt, hogy lesz még dolga az irodának. "A tervezés fázisát le szeretné zárni a kormány, ezért fog a projektiroda még ezév végéig működni" - jelentette be.

Az MTI úgy értesült, hogy a főváros, a terézvárosi önkormányzat, valamint az év végéig tovább működő projektiroda közös feladata az, hogy megoldja az épületegyüttesre kijelölt terület hasznosítását. Vagyis beépítik a Ferdinánd híd déli oldala és a Podmaniczky utca közti területet, de hogy mivel, azt kell eldönteni és megtervezni 2008 végéig.

Mint ismert, a közeli bevásárlóközpont mellé a TriGránit a saját tulajdonában álló telekre szeretné felépíteni a Westend 2-t.

Egyelőre még kérdéses, mennyibe kerülhet a projektiroda működése, ugyanakkora lesz-e az apparátusa, mint eddig. Az InfoRádió folyamatosan keresi a hajdani beruházásért felelős Görözdi Györgyöt, valamint a projekt kommunikációs vezetőjét, akik ez idáig elérhetetlennek bizonyultak, így e tekintetben csak Budai Bernadett kedden elmondott szavaira tudunk támaszkodni.

A kormány egyébként 2006. november 29-i ülésén hozott döntést a kormányzati negyed létrehozásáról. Azt, hogy a helyszín a Nyugati pályaudvar környéke legyen, 2006. december 1-jén, a Balatonőszödön megtartott kormányülés után jelentette be Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter. A terv lemondásáról pedig Kiss Péter mostani kancelláriaminiszter kedden tájékoztatta az MSZP parlamenti frakcióját.

Hanganyag: Németh Zoltán