eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Potyautasként érkezhet a fenevad Magyarországra

Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Horvátországban, sőt, már Svájcban is előfordul az eredetileg a trópusokról származó, veszélyes betegséget terjesztő tigrisszúnyog. Jó alkalmazkodóképessége révén a faj Magyarországon is képes megélni.

Akár Magyarországon is felbukkanhat a sikungunya lázat terjesztő tigrisszúnyog.

A kórnak jelenleg nincs ellenszere, így legjobb, ha különböző szúnyogirtókkal megelőzzük a csípést - mondta az InfoRádióban Axmann Ágnes, egyetemi docens.

Az állat elsősorban a mediterrán területeken él, de potyautasként bármilyen járműre, például repülőre és hajóra is "felszállhat". Így jutott el Svájcba, sőt, Belgiumba is.

Rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt ugyanis bárhol megél, ahol 10 fok feletti a hőmérséklet és minimális vízmennyiség fellelhető.
Mivel Magyarországon az év nagy részében több mint 10 fok van, itt is képes megélni - figyelmeztet Axmann Ágnes.

Az úgynevezett sikungunya láz erős fájdalommal, bőrkiütéssel és gyengeséggel jár.

A szúnyogok által terjesztett kór ellen semmilyen oltás vagy gyógyszeres megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek heteket kell várniuk, amíg a tünetek elmúlnak.

Axmann Ágnes szerint nem a legsúlyosabb fertőzések egyike, az idősebb, legyengült vagy szívbeteg embereknél azonban halálos lehet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×