eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csak november 1. óta létezik Ungár Klára posztja

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szervezeti és működési szabályzatát november 1-jén módosították, létrehozva az új, általános főigazgató-helyettesi posztot. Ungár Klárával együtt már négy főigazgató-helyettese van az OEP-nek. Az ellenzéki pártok szerint mindez az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja, a minisztérium viszont úgy véli: eddig túl sok főosztály szakmai felügyelete tartozott a főigazgató hatáskörébe, az ő munkáján könnyít ez a módosítás.

Az ellenzéki pártok aggályosnak tartják Ungár Klára kinevezését

, szerintük ez csak az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja. A minisztérium viszont úgy véli: eddig túl sok főosztály szakmai felügyelete tartozott a főigazgató hatáskörébe, az ő munkáján könnyít ez a módosítás.

Ungár Klára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár negyedik főigazgató-helyettese. A megjelölés szerint Székely Tamás általános helyetteseként dolgozik, és négy főosztály munkáját felügyeli és koordinálja.

Eddig három főigazgató-helyettese volt az OEP-nek, a negyedik posztot a november 1-jétől hatályos szervezeti és működési szabályzatban hozták létre.

A módosításba azonban némi baki is csúszott, hiszen az interneten hozzáférhető szabályzat úgy fogalmaz: "Az OEP szakmai tevékenység-területeit három főigazgató-helyettes felügyeli, irányítja, koordinálja", Majd itt következik a felsorolás, amely négy helyettest vesz számba.

Ez a szövegrész pontosan megegyezik a november 1. előtt hatályos szabályzattal, így valószínűleg pusztán elfelejtették kijavítani a számot.

A négy poszt: az általános főigazgató-helyettesi; az egészségügyi, ellátási főigazgató-helyettesi, a közgazdasági, valamint az informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettesi poszt.

Ebből pusztán az általános helyettesi állásra írtak ki pályázatot, az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint ketten pályáztak a pozícióra.

A pályázatot november 9-én hirdették meg a tárca honlapján, feltételként pusztán az egyetemi végzettséget és legalább ötéves egészségpolitikában szerzett jártasságot szabtak.

A pályázat beadására tíz nap volt, a pályázónak egy szakmai programot kellett benyújtania, az önéletrajz, a szükséges végzettséget igazoló iratok és erkölcsi bizonyítvány mellett.

Azonnal munkába állt

Ungár Klára - az eredeti tervek szerint - rögtön a pályázati eredmény kihirdetését követően munkába állt. Négy főosztály munkájának koordinálása került az ő hatáskörébe, ebből kettő a főigazgatótól, egy-egy pedig két másik helyettestől került át.

Az egyik a Sajtó- és Tájékoztatási Főosztály, amely korábban a főigazgató közvetlen felügyelete alá tartozott. Szintén közvetlen főigazgatói hatáskörben volt a Felügyeleti és Ellenőrzési Főosztály, most ez is Ungár Klára hatáskörébe került.

A most kinevezett általános helyetteshez tartozik még a Pénzbeli Ellátási Főosztály, ez eddig az egészségügyi, ellátási főigazgató-helyetteshez tartozott, a Nemzetközi és Európai Integrációs Főosztály munkáját pedig korábban az informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettes koordinálta.

Az általános helyettes a szervezeti és működési szabályzat szerint közreműködik az egészségbiztosítási stratégia elkészítésében, valamint ő felügyeli az ellenőrzési rendszert.

Azaz hatáskörébe tartozik a belsőellenőrzési, és a vezetői ellenőrzési rendszer működtetése, valamint a hatósági és a szakmai-felügyeleti ellenőrzési rendszer koordinálása.

Az OEP főigazgatójának feladatait távollétében eddig a közgazdasági főigazgató-helyettes látta el, az új szabályzat szerint ezentúl erre az általános helyettes jogosult.

Csak az szmsz-t kell módosítani

Az OEP működésére törvény nem vonatkozik, annak részleteit a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza. Így annak módosításával átalakítható a pénztár szervezeti felépítése.

Az ellenzéki pártok szerint mindez az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja. Az InfoRádió úgy tudja: a főigazgató munkájáról szakmai és kormánypárti körökben egyaránt elismeréssel szólnak, éppen ezért meglepő a szervezeti felépítés átalakítása.

Az Egészségügyi Minisztérium úgy véli: eddig túl sok főosztály szakmai felügyelete tartozott a főigazgató hatáskörébe, pusztán az ő munkáján könnyít ez a módosítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×