eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az egészségügy fizetős, de a vért ingyen adjuk

Magyarországon a jövőben sem fizetnek a véradóknak, annak ellenére, hogy az embereknek egyre mélyebben kell a pénztárcájukban nyúlniuk, ha az ellátásukról van szó. A vér ugyanis nem piaci termék.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a világon mindenütt arra törekednek, hogy önkéntes és ingyenes legyen a véradás.

Ilyen esetben ugyanis csak az megy el vért adni, aki egészségesnek érzi magát és elkötelezetten próbál segíteni másokon - közölte Miskovits Eszter.

Szerinte, ha fizetnének a vérért, akkor kialakulna a "megélhetési véradás", ilyen helyzetben pedig már kevésbé lennének biztonságosak a vérkészítmények.

Az embereknek be kell látniuk, hogy a vér nem piaci termék, hiszen semmi mással nem helyettesíthető - mondta Miskovits Eszter.

Pénzt csak azokban az országokban adnak a véradóknak, ahol nagyon kevesen vállalkoznak az adományozásra. De például Ukrajnában, ahol nagyon sok HIV-fertőzött vagy hepatitises van, az a szokás, hogy csak akkor műtik meg az embereket, ha visznek magukkal néhány véradó rokont vagy ismerőst.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×