eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Álom marad a magyar autonómia

Nem várható, hogy az új szerb kormány az eddigieknél toleránsabb lesz a vajdasági magyarokkal szemben - mondta az InfoRádiónak az Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti és Etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa. Vizi Balázs szerint a 2009-es európai parlamenti választás kompromisszumra késztetheti az élesen szembenálló RMDSZ-t és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot.

Nincs sok esély a magyar kisebbségi területi autonómia megteremtésére a környező országokban, mivel nem kedvező a politikai környezet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti és Etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa.

Vízi Balázs hozzátette: Szerbiában és Szlovákiában is tartanak az önigazgatási törekvésektől. Ez Romániában is érezhető, és van törvényi vetülete is, hiszen a román alkotmány például kimondja az egységes nemzetállamot.

Ebbe a logikába nagyon nehezen fér bele bármilyen autonómiaigény - közölte a szakértő.

A kulturális autonómiát nagyon nehéz úgy definiálni, hogy az tényleges megoldást jelentsen az érintett kisebbségnek - fűzte hozzá Vízi Balázs.

Az újonnan megalakult szerb kormány sem foglalkozott érdemben a ma Szerbiában élő kisebbségek kérdésével, és bár lehetséges, hogy egyelőre a Koszovó státusza miatti viták foglalják le a politikusokat, az Akadémia munkatársa szerint azonban hosszú távon sem foglalkoztatja majd a vezetőket a téma.

Vízi Balázs a brüsszeli képviseletről szóló román belpolitikai vitákról szólva kiemelte: a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak nem sikerült olyan legitimációs helyzetbe kerülnie, mint az RMDSZ-nek.

Az Akadémia Nemzeti és Etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa szerint azonban az ügy akár vízválasztó is lehet a romániai magyar közösség számára, mert rákényszerítheti a politikai szereplőket a kompromisszumra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×