eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Medián: a fideszesek továbbra is borúlátók

A Medián kutatása szerint a lakosság továbbra is pesszimistán ítéli meg a gazdaság állapotát, mégis nagyon sokan készülnek jelentős vásárlásra és hitel felvételére. Karácsony Gergely kutatásvezető az InfoRádiónak elmondta: az ellentmondásra a politikai közbeszédben található magyarázat.

Áprilisban javult a lakosság gazdasági közhangulata az év eleji áremelések okozta mélyponthoz képest - mondta el az InfoRádióban a Medián kutatásvezetője.

Karácsony Gergely kifejtette: a háztartások jövő évi kilátásaira vonatkozó becslések lényegében stagnálnak, míg a legrosszabb értékelést az ország gazdaságának elmúlt egy éve kapta.

Utóbbinak a megítélése márciusra az eddig mért legalacsonyabb szintre süllyedt, majd áprilisra javult valamelyest - tette hozzá.

A gazdasági várakozások mélyrepülése politikai okokra vezethető vissza, és összefügg a megszorító intézkedésekkel - emelte ki a Medián kutatásvezetője.

Hozzátette: a politikai közbeszédben folyamatosan téma, hogy milyen problémákkal küzd a gazdaság, és ez meghatározza az emberek közhangulatát is.

A pártszimpátia jelentősen befolyásolja a gazdasági állapot értékelését, ugyanis a kormánypártok szimpatizánsai optimistábbak lettek, míg a Fidesz szavazói, illetve a pártpreferenciával nem rendelkezők a leginkább borúlátók - mondta Karácsony Gergely.

A gazdaság állapotába vetett bizalom megingása ugyanakkor nem befolyásolja a háztartások fogyasztási terveit, ugyanis a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó vásárlási kedv és a hitelfelvételi szándék változatlan - hangsúlyozta a Medián kutatásvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×