eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Saját biztosítási javaslaton dolgozik a Fidesz

A legnagyobb ellenzéki párt hamarosan törvényjavaslatban kezdeményezi egy önálló, parlamenti felügyelet alatt álló nemzeti egészségbiztosító létrehozását. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: a több-biztosítós egészségügyi rendszer létrehozása az 1500 milliárd forintos pénzalap fölötti befolyás megszerzését jelenti.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere úgy fogalmazott: a társadalombiztosítás egy 116 éves, nagy rendszer, egy nemzeti kockázatközösség.

Mikola István azt mondta: a rendszerváltás óta több dolgot tettek már azért, hogy modernizálják. Először leválasztották a központi költségvetésről, majd létrehozták az egészség-, illetve nyugdíjbiztosítási alapot.

A Fidesz szakértői most dolgoznak egy újabb átalakításon, amelyet hamarosan a Parlament elé terjesztenek.

"Önálló törvényjavaslat formájában fogjuk ezt megfogalmazni, nemzeti egészségbiztosítóvá fogjuk fejleszteni, ami röviden annyit jelent, hogy önálló, önfenntartó intézmény lesz az egészségbiztosítás mint a társadalombiztosítás része" - közölte Mikola István.

"Leválik a politikai köldökzsinórról, és úgy, mint más nemzeti intézmények - utalok például a Nemzeti Bankra, az Állami Számvevőszékre -, fog működni a Parlament felügyelete alatt" - tette hozzá a fideszes politikus.

Mikola István szerint jelenleg ugyanis az APEH-hez folyik be az egészségbiztosítási járulék, efölött pedig a kormányzat rendelkezik.

Hozzátette: most derül ki, hogy közalkalmazottaknak, tanároknak, tűzoltóknak, rendőröknek, biztonsági embereknek munkáltatói évek óta nem fizetik a járulékot.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke álságos kezdeményezésnek tartja az SZDSZ több-biztosítós rendszerre vonatkozó javaslatát.

"Az 1500 milliárdos pénzalap fölötti befolyás megszerzése, ez a cél, mert aki ezt a befolyást megszerzi, az gazdasági és politikai hatalomra tesz szert" - jelentette ki Mikola István.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva közölte: bár a Fideszen belül nincs erről döntés, de a több-biztosítós rendszer sorsát nem lehet eldönteni népszavazáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×