eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán: együttműködés, de csak a büntetés után

Olyan események történtek 2006-ban Magyarországon, amelyekre emberemlékezet óta nem volt példa - kezdte évértékelő beszédét a Fidesz elnöke. Orbán Viktor kilencedik alkalommal tartott beszédet a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére.

Az első dolog, amit megérthettünk, az az volt, hogy az ország milyen helyzetben van. Megtudtuk, hogy az ország súlyos válságban van. Önbecsapás volt azzal áltatni magunkat, hogy a gazdaságot, az emberek mindennapjait nem rántja magával államháztartás - mondta a volt kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: a válság oka a költségvetés hiánya. Hozzátette: lába kelt a pénznek, mert a szocialista vezetők eltüntették azt.

Másodszorra megtudtuk, ki kicsoda a közéletben. Kiderült: az MSZP-kormány éveken át hazudott, a kabinet sodorta válságba az országot - folytatta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor kijelentette: a kormány nem vállalja ezért a felelősséget, azokkal akarja hibája árát megfizettetni, akik védtelenek.

Az MSZP-kormány azt mondja, hogy a megszorítások, az adóemelések, a vizitdíj, a tandíj szükséges, mert valakinek vissza kell fizetnie a hiányzó pénzt. De miért a védteleneknek, a becsületeseknek? - tette fel a kérdést.

Ideje volna változtatni. Először fizessenek a hazugok, akik becsapták, félrevezették az embereket, meghamisították a gazdasági adatokat, nagyképűen fittyet hánytak a figyelmeztetésekre, akik nem átallottak súlyos 100 milliókat költeni propagandára, szavazatvásárlásra - tette hozzá.

Kiderült az is, hogy baloldal pártja alaposan megváltozott, nem lepke szállt fel a bábból, hanem valamilyen húsevő kapott lábra - vélekedett Orbán Viktor.

A szónok hozzátette: az elmúlt évben az ország megértette az új magyar baloldal természetrajzát.

Új nemzedék érkezett, amely félretolta a régieket, és minden posztot elfoglalt. Sikert ígért az országnak, ahogy az egykori pártmunkás sikeres milliárdost faragott magából - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint 2006-ban a magyarok megtudhatták: az új baloldal bátorsága gátlástalanság, lendülete erőszakosság, önzetlensége kapzsiság.

A háttérből színpadra lépett az új arisztokrata klikk - jelentette ki a Fidesz elnöke.Az ország a kapzsiságnak esett áldozatul, ez termelte ki az új arisztokráciát, amely a meggazdagodása után most a politikában újabb kiváltságokat akar szerezni. Ma már a törvény felett állnak, ellenőrzés nélkül költekeznek, ellenőrzés nélkül használhatják a rendőrséget és a titkosszolgálatokat - mondta el a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a kormánytól nem várhatunk a megoldást, ideje kimondani: az MSZP-kormány nem baloldali, hanem a kiváltságosokat, az új arisztokráciát képviseli; még több pénzt és hatalmat akar. A kapzsiság telhetetlen, semmivel sem éri be - tette hozzá.

{{keretes_cim}}

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke sokkal többet foglalkozott az MSZP-vel, mint az ország jövőjével, egy felelős államférfinak országértékelő beszédében alternatívát kellett volna adnia a kormány politikájával szemben - közölte Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Hozzátette: Orbán Viktor megint elszalasztott egy lehetőséget, hogy szembenézzen saját politikai felelősségével, de elmulasztotta azt is, hogy alternatív politikai programot hirdessen, ami a kormány reform- és kiigazítási politikája mellé tehető.

Mesterházy Attila szerint a pártelnök nem adott fogódzót "az új többségnek", hogy miért is kellene a Fideszt választaniuk.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta: az ellenzéki párt vezetője beszédével egy kicsit talán hitszónokként, saját táborának kívánt üzenni.

"Politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt és annak szavazóit - fűzte hozzá.

A politikus szerint három olyan dúsgazdag milliárdos tette tönkre az országot - a pénzügyminiszter, a gazdasági miniszter és a miniszterelnök - aki a saját pénzével jól sáfárkodott, de az országban csak üres kasszát és nyakig érő adósságot hoz létre.

A reformok mögött pénzéhes csoportok csupasz pénzügyi érdeke áll. Az érthetetlennek gondolt reform mögött átgondolt üzleti érdekek vannak - emelte ki Orbán Viktor.

Az intézkedések elfojtják az aktivitást, a munkát, az értékteremtést, elnyomják a kezdeményezést, elzárják a teret - jelentette ki a volt miniszterelnök.

A kormány betemeti a jövő esélyét. A több-biztosítós rendszer haszna kétséges, több helyütt megbukott, az egészségügyben nem hatékony a magánkezdeményezés. Iskolákat és kórházakat zárnak be, és közben 40 milliárdot akarnak elkölteni interaktív táblákra - sorolta a politikus.

A Fidesz elnöke szerint 2006-ban olyasmi történt, amire nem számított senki. A sokk után összeszedte magát az ország, megtette az első lépést fölfelé - létrejött az új többség az önkormányzati választások és tiltakozások során. A régi többség szertefoszlott.

Orbán Viktor kiemelte: a hazugságért nem a becsapottak viselik a felelősséget, hanem a hazudozók, hogy "nem sül ki a szemük". Kiderült, hogy vannak maratoni hazudozók - tette hozzá.Maradtak még baloldaliak, akik nem látják, nem akarják látni, hogy pártjukat elorozta az új arisztokrácia - jelentette ki Orbán Viktor.

Maradtak a baloldalon olyanok, akik még mindig elhiszik, hogy félniük kell a polgári oldal kormányzásától. Maradtak olyanok, akiket sikeresen lehet ijesztgetni - tette hozzá.

Maradtak a tettestársak is, akik falaztak a hazugsághadjáratkor; a hatalompártivá vált értelmiségiek, akik hazugságaikkal ma is teleírják az újságoldalakat, telebeszélik az étert - mondta a volt kormányfő.

Orbán Viktor feltette a kérdést: mi az, amit ma védelmeznek a baloldal támogatói? A Fidesz-elnök ennek bemutatására idézeteket olvasott fel Gyurcsány Ferenctől, amelyekben a kormányfő hazugságokról és a Fidesz-kormány elleni kampánytechnikákról beszél.

Azt üzenjük: nem érdemes a hazugság, a manipuláció, a cinizmus és a szélhámosság mellé állni. Érdemes keresni az ösvényt, amely elvezethet az új többség változtatni akaró világába - jelentette ki.

Orbán Viktor hozzátette: az új többséget a becsapottság, az elkeseredettség és a csalódás hozta össze, amelyek rombolják a politikába vetett hitet.

A Fidesz elnöke szerint nem szabad elhinni, hogy a politika nem képes megteremteni a teljes foglalkoztatottságot, nem tudja megoldani a lakásügyet és az egészségügy problémáit.

A pártelnök szerint ugyan a politikába vetette bizalom meggyengült, de van még értelme Magyarországon a politikának, mert a polgári oldalnak ismét erős csapata van.

"Szájer Európában, Kósa Debrecenben, Tarlós a fővárosban, Járai a Nemzeti Bank élén, Matolcsy a gazdaságfejlesztésben, Varga a parlamentben, Navracsics a frakció élén, mind-mind bizonyított politikusok, ezért nekünk jó okunk van, hogy megtartsuk a hitünket" - hangsúlyozta.

A polgári kormány megmutatta, hogy a jó kabinet képes letörni az árakat - tette hozzá.

4

A Fidesz elnöke kijelentette: az új többség létrejöttével történelmi jelentőségű átrendeződés vette kezdetét a magyar politikában.

Orbán Viktor ezután felsorolta, hogy kikből áll az új többség. Az első csoportot a kiszolgáltatottak jelentik, akik védelmet várnak, az idősek, a betegek, a gyermeket nevelők, a nyugdíj előtt állók, a fogyatékkal élők.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök szerint Orbán Viktor beszéde a tényeken alapult.

A beszéd "fő sodrát illetően és megállapításait tekintve tények által igazolt volt" - mondta.

Hozzátette: a hangsúlyokkal, a megfogalmazás finomságával és árnyaltságával nyilvánvalóan lehetne vitatkozni, valószínűleg ő is máshogy fogalmazott volna meg bizonyos dolgokat.

Hozzátette: a beszéd az ország gazdaságilag, politikailag és morálisan sokrétű helyzetéről szólt.

A második csoport a tenni vágyók, "akik tudnak és akarnak dolgozni, de elgáncsolják őket": a gazdák, a kis- és középvállalkozók, a dolgozni akaró munkanélküliek, a munkavállalók és a kutatók, feltalálók, művészek.

A harmadik csoport az új nemzedék: ők 1990 óta nőttek fel, számukra természetesek a rendszerváltás vívmányai. "Õk nem fogják elfogadni a kiváltságosok uralmát, és azt várják, hogy nyissák meg számukra a lehetőségek ajtaját".

Orbán Viktor hangsúlyozta: az új többség véget akar vetni a mostani történéseket, annak, hogy mindig 4 évre van a jólét.

"A hazug országvezetők tudtunk és hozzájárulásunk nélkül óriási kölcsönöket vettek fel. A polgári kormány kitört az adósságcsapdából, a szocialisták újra égbe emelték az adósságot" - emelte ki a politikus.

A pártelnök elmondta: riasztó az adósságszolgálat nagysága. Nagyobb a kamatteher, mint a személyi jövedelemadóból származó bevétel. A teljes adósságszolgálat pedig nagyobb, mint az évi nyugdíjkiadás.

A volt miniszterelnök szerint a 2002-es állapotokhoz való visszatéréshez átlagos kormányzás mellett 16 év, kiváló kormányzás mellett 12 évre van szükség.

"A helyzet gyorsuló ütemben romlik. Minél később megy ez a kormány, annál több év megy el a visszakapaszkodásra" - fogalmazott a pártelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: meg kell nevezni a felelősöket, és ki kell szabni a büntetést.

"Nem lehet büntetlenül tönkretenni egy országot. Nem lehet enélkül újrakezdeni, enélkül nincs igazság, enélkül nincs béke és nincs összefogás. Az együttműködésre csak azután van lehetőség, hogy tiszta vizet öntöttünk a pohárba" - emelte ki.

A politikus aláhúzta: az ország nem fogadja el, hogy a reformokat hangoztatva háborút indítottak ellene.

5

A demokratikus politika nem működhet a nép ellenében - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint az új többség szabadságot, gyarapodást, több gyereket és munkahelyet, teret, és nem vasfüggönyt akar.

Magyarország azért csúszik vissza, mert nincs ereje megkapaszkodni. Mert gyenge, megcsapolták az erejét, nyakig eladósították és kiszolgáltatottá tették. Az új többség nem akar gyenge országot, gyenge társadalmat; közös célja az erős Magyarország - közölte.

Ez a talapzata minden más értéknek. Erős ország polgárait nem lehet félrevezetni, megsarcolni, szabadságjogait elvenni, nem lehet saját rendőrségüket rájuk uszítani. Az erős Magyarország arra törekszik, hogy mindenkinek lehessen tulajdona, amelynek forrása a munka - mondta a Fidesz elnöke.

Elutasítjuk a nemzeti minimumot, mert nemzeti maximumra és maximum társadalomra van szükség. Olyan országra, amely szereti saját fiataljait, nem küldi el őket, amely a munkára épít, amelyet ma nem fizetnek meg értéke szerint - jelentette ki Orbán Viktor.

Kiveszőfélben van a becsületes munka iránti tisztelet. Ki kell mondani, hogy a munka adóztatásánál minden megoldás jobb - tette hozzá.

Orbán Viktor leszögezte: gazdaságpolitikai fordulat kell, az adókat jelentősen csökkenteni kell, a napi nyolc óra feletti munkát sem adónak, sem járuléknak nem szabad terhelnie.

Meg kell fogalmaznia az új többségnek a maga erkölcsi követelményeit a kapitalizmussal szemben - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: az államnak meg kell védenie a magyar nagyvállalatokat a tisztességtelen versenytársaktól, le kell törnie a piackorlátozó kísérleteket, meg kell akadályoznia a nemzetgazdaság érdekeit sértő üzleteket.

Orbán Viktor a lelketlen kapitalizmussal kapcsolatban egy Lenin-idézetet mondott: a kapitalisták azok, akik eladják nekünk a kötelet, amelyre felakasztjuk őket.

6

Az országot csak a plebejus politika teheti erőssé, amely nem kiváltságos politikát, nem leereszkedést jelent, hanem magasrendű, érvelő és demokrata politikát - mondta Orbán Viktor.

A volt kormányfő szerint az új többség kulcsa az alázat, "tanulni kell a baloldal csúfságából".

Az önkormányzatokból tesszük a dolgunkat, és készülünk a valószínűleg ősszel esedékes népszavazásra - adott programot a következő hónapokra a Fidesz elnöke.

A politikus kiemelte: győztesként kell gondolkozni, mert csak így lehet győzni. "Büszkén kell vállalni jelenünket, értékeinket, nem kell ostoba vádak ellen védekezni."

Mi voltunk a rendszerváltás motorja. Mi konzultáltunk, ők megverették, kordonok mögé záratták, megsarcolták, becsapták az embereket. Szégyenkezni csak nekik van okuk - húzta alá Orbán Viktor.

A pártelnök hangsúlyozta: a politikának az utcán is helye van, aki ezt nem fogadja el, az nem demokrata.

A volt miniszterelnök szerint a kormány támogatja a szélsőséges akciókat, azóta van ez így, mióta az új baloldal színre lépett, és kormányprogrammá emelte a félelmet.

A győztes gondolkodásnak az is titka, hogy tudjuk, miért és kiért akarunk győzni. Nem önmagunkért, hanem azokért, akiket képviselünk, minden magyar emberért - tette hozzá.

"Egy az ország, egy a zászló" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: egymásra vagyunk utalva, közösen, vállvetve kell cselekedni.

Orbán Viktor szokásos elköszönésével zárta beszédét: "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×