eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán: álljanak ki és védjék meg a demokráciát!

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint a Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit, és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal. Orbán Viktor, Szájer József európai parlamenti képviselő társaságában a Parlament előtt az InfoRádió kérdésére elmondta: mindenkit arra kérnek, hogy az alkotmányos keretek között éljenek jogaikkal.

Orbán Viktor: A szelídebb lelkű képviselőink a rendőrökkel beszélgetnek.

Ha a rendőrség intézkedni akarna, mentelmi jogukra hivatkoznának?

Orbán Viktor: Attól még intézkedhet...ha lehet, inkább jogi fejtegetésekbe nem bonyolódnék. A polgári engedetlenségnek éppen az a lényege, hogy aki abban részt vesz, vállalja annak jogi következményeit. Tehát nem fogunk hivatkozni semmilyen mentelmi jogra. Ha odáig fajulnának a dolgok, akkor sem hivatkozunk rá, vállaljuk, amit tettünk. Tizenhét évvel a rendszerváltás után képtelen helyzet, hogy a kormány támogatásával, egyértelmű biztatására a rendőrség alkotmány- és jogsértő rendelkezéseket hoz és az hónapokon keresztül hatályban marad. Ez elfogadhatatlan.

Egy demokrácia olyan erős, amennyire a polgárai elkötelezettek mellette és szeretik azt. Mi szeretjük a demokráciát, elkötelezettek vagyunk mellette és ilyenkor cselekszünk. Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor a képviselőknek példát kell mutatniuk demokráciavédelemből. Végül is ezért választottak meg bennünket. Néha ilyen formákra is rákényszerülünk. Szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után ezt kell tenni, de hát ezt is mérlegelni kell. Abban bízunk, hogy mindenki a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát az alkotmány által - egyébként tágan meghatározott - kereteken belül fogja gyakorolni. Mindenkit erre kérünk. Szabad országban a polgárok teljes felelősséggel cselekednek. Mindenki tudja mérlegelni mit tesz, mit nem, mi is ezt tettük. Legyenek határozottak, álljanak ki és védjék meg a demokráciát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×