eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újabb elbocsátások jönnek

Szigorú költségvetés készül, több tárca is a működési kiadások tíz százalék körüli megnyirbálásával számolhat 2007-ben - derül ki a Népszabadság birtokába jutott előzetes kiadási előirányzatokból. A jövő évi büdzsé még képlékeny.

A Népszabadság arról ír, hogy a költségvetési törvényjavaslat benyújtásáig csaknem hat hét van hátra - választási évben ugyanis a megszokottnál egy hónappal később, legkésőbb október 31-én kerül az Országgyűlés elé a büdzsé tervezete.

A tárcánként külön kiosztott keretszámok - a miniszterek csak saját előirányzatukat ismerik, komplett költségvetési anyagot nem kaptak - még jelentősen változhatnak, ám a büdzsé tervezésének alapvonásai nem.

A 2007-es terveket minden esetben az idén végrehajtott, illetve végrehajtandó létszámleépítés, zárolás és illetményemelés által korrigált költés alapján készítik. A központi igazgatásban kétezer, a minisztériumokhoz csatolt igazgatási szerveknél további ötezer főt bocsátanak el az idén, ám a költségvetési szervek számának csökkentése és az igazgatás racionalizálása további 14 ezer fős létszámleépítést hozhat 2007 végéig.

A Világgazdaság megfogalmazása szerint "rendesen visszavágják" jövőre a minisztériumok támogatási előirányzatát. Bár a számok egyelőre vélhetően "tárgyalási alapnak" tekinthetők, az irányt jól mutatja, hogy a tárcák a jövő évi büdzsében összességében 170 milliárd forinttal kaphatnak kevesebbet a 2006. évi eredeti előirányzattal összevetve.

Azon tárcákat, amelyeket nem érintett a minisztériumi rendszer átszabása a választások után, ott általánosságban nominálisan 4-15 százalékkal csökkenhet a támogatási előirányzat az idei eredeti előirányzathoz képest.

Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint az infláció jövőre 6-7 százalékos lehet, ez ahhoz vezet, hogy a tárcák reálértelemben 10-20 százalékkal kevesebb forrást kapnak. A változatlan formában működő minisztériumok közül relatíve a legnagyobb érvágást az agrártárca és a Miniszterelnöki Hivatal szenvedheti el, míg a feladatátcsoportosítással érintett területek közül a gazdasági, a kül-, valamint az oktatási és kulturális ügyek lehetnek a jövő évi költségvetés legnagyobb vesztesei. Figyelemre méltó, hogy az elképzelések szerint mindösszesen két fejezet, az EU-integráció és az Egészségügyi Minisztérium számolhat nagyobb büdzsével.

A Népszabadság arról is ír, hogy szerdán jelentik be a paksi atomerőmű vezetői a kettes blokk egyik aknájában lévő sérült fűtőelemek eltávolításának megkezdését. A munkanapokon belül indul, a három és fél évvel ezelőtt történt nukleáris esemény megnyugtató lezárása azonban további hónapokig tart.

A kiemelés lényege: a nagyobb fűtőelemdarabokat, illetve a tartórácsokat lefűrészelik, majd ezeket hermetikusan záródó tokokba teszik. Ezek a tokok az úgynevezett pihentetőmedencébe kerülnek.

A tartály alján lévő port pedig egy speciális porszívóval összegyűjtik, és szintén a tokokba teszik. A víz alá nem megy senki, az előbb említett munkát manipulátorokkal végzik el az orosz szakemberek a magyar mérnökök irányítása, ellenőrzése mellett.

Ha semmi nem jön közbe, akkor is hónapokba telik, mire kiemelik és becsomagolják a sérült elemeket. Ezt követően kerül sor magának a tartálynak a szétszedésére. A munka alatt - ahogy azt korábban ígérték - leállítják a kettes blokkot.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy kedden tartja utolsó pártkongresszusi beszédét Tony Blair brit kormányfő, aki nemrég jelentette be, hogy jövőre távozik a posztjáról.

A konferencia helyszínén, Manchesterben több tízezres tömeg tüntetett a miniszterelnök külpolitikája ellen és a brit belpolitikai botrányok miatt.

A Times párhuzamot von Blair és Gyurcsány Ferenc között, és megemlíti, hogy a magyar kormányfő tehertétellé vált angol kollégája számára. A brit napilap viccesen megpendíti: ha netán a két bukásban lévő politikus találkozna, akkor egy közös ebéden "béna kacsát" kellene felszolgálni nekik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×