eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Diszkrimináció: a PB-gázzal fűtők nem kapnak támogatást

Jelenleg csak a vezetékes gázra jár támogatás, így a tanyákon élő, palackos gázzal fűtő rászorulók nem jogosultak a gázártámogatásra. A diszkrimináció megszüntetésére jogszabály-módosítást kezdeményez az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az azonban Lenkovics Barnabás szerint is kérdés, hogy a probléma mikorra oldódhat meg.

A problémára egy rádióinterjú hívta fel az ombudsmani hivatal figyelmét, amelyben egy hatgyermekes édesanya beszélt arról: nem kapnak támogatást a gázra, mert a tanyán nem vezetékes, hanem PB-gázzal fűtenek - mondta el az InfoRádióban Lenkovics Barnabás.

Az állampolgári jogok biztosa elmondta: miután megvizsgálták a probléma jogszabályi hátterét, kiderült, hogy a szabályozás valóban megkülönböztetést tesz teljesen azonos lakossági csoportba tartozó, és ugyanolyan mértékben rászoruló családok között pusztán annak alapján, hogy valakinél van-e vezetékes gáz, vagy nincs.

Mivel ez diszkrimináció, azt kérték a gazdasági és közlekedési minisztertől, illetve a szociális és munkaügyi minisztertől, hogy vizsgálják meg az egyenlőség megteremtésének lehetőségét - tett hozzá Lenkovics Barnabás.

Az ombudsman szerint nehéz megmondani, hogy mikor lehet eredménye az ajánlásuknak, hiszen előfordulhat, hogy az egész gázártámogatás felülvizsgálatára szükség lesz.

Bizonyos mennyiség alatt ugyanis mindenki alanyi jogon megkapja a támogatást, még akkor is, ha "luxus" fogyasztásról, tehát hétvégi házról, vagy nyaralóról van szó.

Ha ezt egészében áttekintik, akkor megteremthető a PB-gáz támogatásának forrása - vélekedett Lenkovics Barnabás.

Az ombudsman ugyanakkor felhívta a figyelmet a technikai kivitelezés nehézségeire is.

Mivel nincs gázóra, nem könnyű mérni a fogyasztást - mutatott rá Lenkovics Barnabás, aki szerint ugyanakkor lehetne a forgalmazóknál vezetett nyilvántartással is dokumentálni, hogy egy-egy család mennyi PB-gázt használ.

A minisztériumok feladata az, hogy ennek a kivitelezési lehetőségét megvizsgálják és kidolgozzák a megoldást - tette hozzá az állampolgári jogok biztosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×