eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pexels

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát - a nap hírei

A Nép Pártján nem gyűjtött elegendő ajánlást az Európai Parlamenti választáson induláshoz.Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát - írta a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Varga Mihály kiemelte: így 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat 150 négyzetméterig és a családi házakat 300 négyzetméterig, csupán 5 százalékos áfakulcs terheli. További könnyítésnek nevezte, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént.

Nem lesz 13 pártlista az EP-választáson. Jakab Péter pártelnök a közösségi oldalán jelentette be: a Nép Pártján nem vehet részt a június 9-i európai parlamenti választáson. A politikus elmondása szerint 20 ezer 300 ajánlást gyűjtöttek, de ebből a Nemzeti Választási Iroda érvénytelenített 400-at, így nem érték el a szükség 20 ezer ajánlást az induláshoz.

A kormány magyarbarát külpolitikát folytat, a baloldal azonban nem képviseli a magyar érdekeket - mondta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalán videójában. Menczer Tamás úgy fogalmazott, a kormányt gyakran vádolják azzal, hogy orosz-, amerikai-, török- vagy németbarát külpolitikát folytat. Ezzel szemben elmondása szerint a kormánypártok magyarbarát politikát folytatunk.

Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral a DK EP-képviselője. Dobrev Klára erről a közösségi-oldalán számolt be, ahol kiemelte: Olaf Scholz-cal közös politikát képviselnek abban, hogy soha semmilyen kompromisszumot, semmilyen szövetséget nem kötnek azokkal, akik politikája a megosztásra, a gyűlöletre épül. Úgy vélte, az ilyen politikusok veszélyeztetik Európa egységét és a demokráciát.

A Nemzeti Választási Bizottság részben helyt adott a Momentum kifogásának és egyhangúlag megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt. jogosulatlanul tett közzé a Fidesz politikai reklámjának minősülő médiatartalmat a Híradóban – derült ki a bizottság határozatából. Az NVB szerint a közmédia ezzel megsértette a választási eljárásból fakadó kötelezettségét, miszerint csak egyenlő feltételek mellett közölheti a jelölőszervezetek hirdetéseit.

Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé. A csütörtökön tartott polgármesterválasztás szombat délután véglegessé vált adatai szerint Sadiq Khan a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg, a kormányzó Konzervatív Párt által indított ellenfele, Susan Hall 32,7 százalékos szavazataránnyal végzett a második helyen.

Elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izrali offenzíva - jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken hozzátette, hogy Izrael egyelőre nem tett közzé tervet arról, miként szavatolná a civilek védelmét a művelet során. A külügyi vezető aláhúzta: a tűzszünet immár csak az övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezeten múlik. A tűzszünetről és az október elején Gázába hurcolt izraeli túszok elengedéséről zajló megbeszélések ma folytatódtak Egyiptomban.

Együttműködve küzd a klímaváltozás ellen és védi az amazonasi esőerdőt Japán és Brazília. A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

Legkevesebb 39-en meghaltak, 68-an pedig eltűntek a Brazília déli részét sújtó heves esőzésekben. Az áradások miatt több mint 24 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására. Csütörtökön a megáradt Taquari-folyó több várost elöntött és egy hidat is elmosott, sok helyen áramkimaradásokról számoltak be. A bajbajutott területek fölött folyamatosan helikopterek köröznek, sokan pedig háztetőkön várják a segítséget. A brazil katasztrófavédelem szerint 80 éve nem voltak ilyen heves esőzések az országban.

A Steadfast Defender annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint. Marija Zaharova visszautasította a NATO vádját, miszerint Oroszország hibrid támadásokat indít a szövetség tagországai ellen. Úgy vélte: az orosz határok közelében a hidegháború óta az észak-atlanti szövetség legnagyobb európai hadgyakorlata zajlik.

Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start. A vasúttársaság közleménye szerint a június 21-ig tartó előszezonban már elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli-Parti InterRégió vonatok a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám expresszvonatok közlekednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×