INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Űrbányászat a Hold gyarmatosítása. Újra lesz magyar asztronauta. Ferencz Orsolya, Inforádió Aréna

2023. március 14. 18:15

Űrbányászat, űrháború és a Hold gyarmatosítása. Hogyan változtatja meg a földi erőviszonyokat az űrbiznisz? Milyen együttműködés zajlik az Európai Űrügynökséggel és a NASA-val a következő magyar űrhajós kiválasztásában? Milyen fizikai és kognitív tesztek és képességvizsgálatok történnek? Hol és hogyan zajlottak a tesztek? Mi volt a magyar légierő szerepe a fizikai tesztben? Milyen tudományos eremények születtek a Semmelweis Egyetemen az elvégzett mérésekből? Hány jelentkezőből választották ki a jelenlegi 4 jelöltet? Mi történik a három másik jelölttel? Kiből lesz a tartalék, és őt hogyan képzik ki?
Milyen lehetőséget biztosít ez Magyarországnak, illetve milyen piacok nyílnak meg az ország előtt? Nő-e az igény a megfelelő kompetenciákkal kiválaszott űrhajósokra, mint korábban a repülőgép pilótákra? Milyen üzleti lehetőségeket rejt a magyar űrszektor?

Milyen tudományos kutatásokat végeznek az űrhajósok a világűrben? Hogyan készülnek fel a kutatásokra? Mi lesz a magyar asztronauta űrhajós-idejének tudományos programja? Ki tehet javaslatot a HUNOR-programban végzendő magyar kutatásokra? Hogyan hasznosulnak Farkas Bertalan korábbi eredményei a Pille mérőműszerrel? Mi a szerepe az űrnek a radiológiai kutatásokban és a gyógyszertesztelésekben? Milyen élettani, orvosi kísérletek zajlanak? Mennyire kísérleti alany maga az űrhajós?
Mit ad az űrtechnológiia a földi víztisztító és légtisztító berendezések hatása? Miért éri meg ide invesztálni üzletileg is? Hányszoros az űrkísérletek eredményeinek földi megtérülése? Miért lát ebben üzletet több amerikai milliárdos? Mi az az űr-erőforrás-kutatás? Nikkel, króm, arany, platina – milyen távol van ezek kitemelése? Mi az az űrbányászat? Miért értékesebb hosszabb távon az naprendszerben nagy mennyiségben előforduló arany, mint a fa, amely a naprendszerben csak a Föld bioszférájában termelődik ki? Mikor kezdődhet el a Hold űrbányászati hasznosítása, ha úgy tetszik, gyarmatosítása?
Mennyi a magyar nemzeti űprogram költségvetése? Milyen feladatokra, komp

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018