eur:
391.19
usd:
357.57
bux:
72433.46
2024. július 17. szerda Elek, Endre

Furcsa helyosztó az Európai Parlementben. Feledy Botond, külpolitikai szakértő, Inforádió, Aréna

2024.07.17. 12:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

- Július 16-án kezdte meg az Európai Parlament tizedik ciklusának első ülésszakát. Mennyire alakult át az Európai Parlament az előző ciklushoz képest, hogyan változtak az erőviszonyok?
- A Patrióták Európáért frakció megalakulása mennyire tekinthető kuriózumnak: létrejöttekor máris a harmadik legnagyobb csoport lett.
- Milyen koalíciókötések, együtt szavazások várhatók?
- A nagykoalíció mennyire tekinthető állandónak?
- Várható, hogy a néppárti szocialista nagykoalíció, esetleg a zöldekkel és a liberálisokkal kiegészülve a jobboldali frakciókkal szemben alkotnak egységet?
- Mi az oka, hogy Meloni (Fitto) és Le Pen (Bardella) pártja külön frakcióban ül?
- Mik azok az ügyek, amelyek a legjobban foglalkoztatják a parlamentet?
- Vannak olyan kérdések, amelyeknél nem pártcsalád mentén, hanem más elvek alapján oszlik meg a parlament?
- Mekkora a frakciófegyelem, van bármi kötelezettség a tagokra nézve?
- Az első nap jelentős többséggel választották újra a máltai Roberta Metsolat az EP elnökévé. Rajta kívül a 14 alelnökről és 5 quaestorról dönt a frissen választott 720 képviselő. Mi alapján és ki javasolja, illetve javasolhatja a tisztségviselőket?
- A héten a bizottságok számáról, méreteiről, illetve vezetőiről is döntenek, a képviselőcsoportok a tagokat pénteken jelentik be. A posztok elosztása hogyan zajlik, hiszen a EP eljárási szabályzata szerint „a bizottságok és albizottságok összetételének a lehető legnagyobb mértékben tükrözniük kell a Parlament egészének összetételét”.
- A bizottsági elnökök és alelnökök kiválasztásakor érvényesülnie kell a parlamenti erőviszonyoknak?
- Csütörtökön szavaznak az Európai Bizottság elnökéről, a jelölt a hivatalban lévő Ursula von der Leyen. Mennyire vehető biztosra a szavazás végeredménye?
- Kik vannak ellene és kik mellette?
- Mennyire egységes a nagykoalíció? Milyen különbségek vannak? Például a zöld csomagról?
- Von der Leyen közben egyeztet a frakciókkal, de miről? Mit tud ajánlani?
- A biztosok kiválasztása, kinevezése és a portfoliójuk kiosztása hogyan zajlik? Milyen szerepe van ebben az EP-nek, a bizottság elnökének, illetve a delegáló országoknak?
- Milyen informális befolyása van a frakcióknak? Erősíti Magyarország helyét a Patriótáknál, hogy a résztvevő pártok közül jelenleg csak a Fidesz elnöke van vesz részt az Európai Tanács ülésén kormányfőként?
- Egymástól teljesen eltérő véleményeket lehet hallani a magyar úgynevezett békemisszióról. Számít-e, mutat-e az valamit, hogy Orbán Viktor mielőtt Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba látogatott, találkozott az unió vezető államainak első embereivel: Melonival, Macronnal és Scholz-cal?
- Mit lehet tudni a színfalak mögötti reakciókról?
- Mi lehet a békemisszió hozadéka Magyarország és az Unió számára?
- Az Unió, a bizottság a parlament munkáját meglátása szerint befolyásolja, hogy novemberben kit választanak az Egyesült Államok elnökének?
- Az amerikai-európai kapcsolatokat mennyire változik, ha a parlament megalakulása napján elnökjelöltté választott Donald Trump nyeri a voksolást?
- Immár hivatalosan is Donald Trump a republikánusok elnökjelöltje. Trump bemutatta alelnökjelöltjét is, a 39 éves J.D. Vance ohiói szenátort. Ha Trumpot megválasztják, a legfiatalabbak közé kerül az alelnök… Mit kell tudni róla?
- Bár korábban is az esélyesek között tartották számon, Bidenéknek, vagy a Demokratáknak most kell valamit reagálniuk?
- A Trump elleni merényletkísérlet után megnőtt, vagy éppen csökkent az esélye Biden lecserélésének Demokrata oldalon?
- Egy másik elnökjelölt bemutatásával a károk, a veszteség mérséklése lehetne a Demokraták célja, vagy lehet valódi esélye bárkinek a demokrata oldalról arra, hogy pár hónapos, meg nem alapozott kampánnyal megnyerje a választást?
- Hogy látszik most, kevesebb mint 100 órával a merénylet után: hozhatnak a történtek - ami ugye emberáldozattal is járt, ne felejtsük el - újabb voksokat Trumpnak november elején?
- Mit tudunk jelenleg Donald Trump ukrán-orosz háborúhoz való viszonyáról? Hogyan oldaná meg a helyzetet?
- Orbán Viktor az uniós vezetőknek írt levelében állítólag azt jelezte, hogy Trump már hivatalba lépése előtt megkezdené a béketeremtést. Resperger István ezredes az Arénában pedig arról beszélt július közepén, hogy minden segítség ellenére az ukránok az év végére kifogynak a lőszerből, és lassan katonájuk sem marad, egyenlőtlenek lesznek az erőviszonyok…

Feledy Botond, külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.07.16.-án. Podcast.

×
×
×