eur:
388.5
usd:
360.85
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Cápatámadás a Balatonban? Az MI különös világa. Rab Árpád, Tilesch György, Inforádió, Aréna

2023.09.19. 18:23
Cápatámadás a Balatonban? Az MI különös világa. Mire jó és mire nem a mesterséges intelligencia (MI)?
Lesz-e még rádióműsor élő szereplőkkel egy év múlva is? Hol történt korszakváltás a mesterséges intelligencia (MI, angolul AI) láthatóvá válásában? Hol került vissza az ember a generatív mesterséges intelligencia alkotási folyamatába? Mi volt az ősbűn a mesterséges intelligencia fejlesztésének megkezdésekor? Mi a különbség a mesterséges és a kiterjesztett intelligencia között? Milyen komponensei vannak az emberi intelligenciának? Mi az, amit most már jobban végeznek a számítógépek, és mi az, amiben még butábbak? Miért kétélű kard az MI az emberiség kezében?

Hogyan jelenik meg a hétköznapi életünkben a mesterséges intelligencia? Mi a különbség a programozás és a betanítás között? Hogyan tudjuk tanítani és hogyan tudjuk kontrollálni a rendszert? Mi az a laboripari segédmunkás? Hogyan készül a termék, amit a felhasználó MI-ként azonosít? Honnan veszi az adatot, amit megjegyez? Hol találkozunk vele? Észleljük, amikor találkozunk vele, vagy nem? A tőzsdén tudhat az MI sikeres lenni, ahol azt mondják hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra? Meg tudja-e mondani, mennyi lesz a Brent típusú olaj ára jövő év dec. 13-án? Milyen munkahelyeket teremt és milyeneket szüntet meg?

Miért ilyen lassú a szabályozási környezet fejlődése? Mennyire nyílik ki az olló a technológia és a társadalmi felfogása és elfogadása között? Mennyivel jár előrébb Kelet-Ázsia a technológiák adaptálásában, mint Európa? Milyen kormányzati szolgáltatásokat fejlesztett pl. Dubai az MI segítségével? Miben segített a kamerarendszerek mögé telepített arcfelismerő rendszer a bűnözés visszaszorításában? Milyen egy virtuális rendőrörs? Mikor érzékelheti az állampolgár az MI életminőség-javító szolgáltatásait?

Ember és gép kölcsöhatása és a társadalom – mikor használjuk jól a mesterséges intelligenciát a mesterséges intelligenciát a társadalom érdekében? Művészet és MI – mit hoz a műalkotások világában a mesterséges intelligencia?

Foglalkoznak-e a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek az emberiség nagy problémáival – dolgozik-e a MI a közjóért? A Meta, a Microsoft és az OpenAI mellett az Amazon, az ex-OpenAI-osok által alapított Anthropic, a Google és a Pi nevű chatbottal ismertté vált Inflection állításuk szerint egy közös deklarációban „vállalják a termékeik belsős és külsős tesztelését még a megjelenésük előtt; megosztják a tudásukat az MI kockázatainak kezeléséről a többi iparági szereplővel, kormányokkal, civilekkel és egyetemekkel is; invesztálnak a kiberbiztonságba, hogy megóvják a nem nyilvános modelljeiket; alávetik a termékeiket külsős vizsgálatoknak; olyan módszereket dolgoznak ki, amelyekkel egyértelművé lehet tenni, hogy egy adott tartalmat MI generált-e; beszámolnak a modelljekik képességeiről, limitációiról és a megfelelő felhasználási módokról; előtérbe helyezik az MI társadalmi hatásaira vonatkozó kutatásokat; vállalják, hogy olyan modelleket alkotnak, amelyek a társadalom legnagyobb kihívásaira adnak választ” – mindebből mennyi valósult meg eddig?

Milyen károkat okozhat egy rossz adatokkal betanított, megmérgezett MI-szolgáltatás? Tud-e totálisan személyes hamis videót, fotót, hangfelvételt csinálni rólunk? Milyen pontokon támadhatóak az adatalapú mesterséges intelligencia-rendszerek?

Rab Árpád jövőkutató, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.19-én. Podcast.

×
×
×