eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Election in Slovakia - voting at the ballot box. The hand of man is putting his vote in the ballot box. 3D rendered illustration.
Nyitókép: andriano_cz/Getty Images

Érdekes dolgok derültek ki a szlovákiaiak EP-választási preferenciáiról

Az Eurobarométer szerint Szlovákia aligha lesz sereghajtó az európai parlamenti választás részvételi adatai terén.

A negyedévente megjelentetett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 43 százaléka érdeklődik a választás iránt, így Szlovákia két másik tagországot is megelőz a nemzetközi összehasonlításban. Az EU-s tagságot a szlovákok 48 százaléka pozitívan értékeli. A júniusi EP-választáson északi szomszédunk számára fenntartott 15 képviselői helyért 324 jelölt indul.

A szlovákiai 43 százalékos választási érdeklődés ugyan még mindig jóval alacsonyabb, mint a 60 százalékos uniós átlag, de öt százalékkal így is magasabbnak számít, mint amit a 2019-es EP-választás előtt mérték. Szlovákiában eddig négyszer dönthettek arról, hogy kiket küldenek Brüsszelbe, és mind a négy alkalommal a legalacsonyabb részvételi arányt produkálta az ország az uniós tagállamok közül. A lista legvégén jelenleg Csehország áll, itt mindössze 38 százalékos a választási kedv az Eurobarométer felmérése szerint.

Az EU-s tagságot a szlovákok 48 százaléka pozitívan értékeli, a lakosság 82 százaléka pedig meg van győződve a tagság előnyeiről. A szlovákiai lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy az unió döntéseinek hatása van a mindennapi életre. Ezzel az ország az uniós átlag felett teljesített.

Az Eurobarométer-felmérésben kiemelt figyelmet szenteltek annak a kérdésnek, hogy melyik témák számítanak a lakosság számára a legfontosabbnak a voksolás kapcsán.

A migráció és az ideológiai jellegű kérdések meglepő módon Szlovákiában nem számítanak a legjelentősebb problémának.

A szlovákiai válaszadók legnagyobb része

  • a gazdaságélénkítő támogatásokat és
  • a munkahelyteremtést jelölte meg a választás legfontosabb témájának, a rangsorban
  • a mezőgazdaság,
  • a biztonságpolitika és
  • az Európai Unió jövőjének témája következik.

Szlovákia 15 európai parlamenti képviselőt küldhet a 720 tagú brüsszeli testületbe, ezekért a helyekért 324 jelölt verseng. A pozsonyi Új Szó napilap által megszólaltatott Radoslav Štefančík politológus szerint a részvételi arányt befolyásolhatja, hogy több, a választáson induló párt is ismert jelölteket indít.

A Magyar Szövetség egyedüli magyar jelölőszervezetként állította fel a választási listáját. A párt célja, hogy visszakerüljön az Európai Parlamentbe. A Magyar Szövetség választási listáját a párt egyik legtapasztaltabb politikusa, Berényi József vezeti, aki korábban külügyi államtitkárként is dolgozott.

Több magyar nemzetiségű jelölt viszont kiemelt helyen tűnik fel más, jellemzően liberális pártok listáján.

A legismertebb ilyen jelölt az ellenzéki Progresszív Szlovákia listáján induló Ódor Lajos, aki tavaly közel fél éven át volt Szlovákia szakértői kormányának miniszterelnöke.

Szlovákiában június 8-án lesz az EP-választás, melynek lebonyolítása a belügyminisztérium adatai szerint csaknem 14 millió euróba kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×